Бургаските пожарникари отбелязват профи празника си с куп инициативи

Общество | 10 септември 2021, петък / 13:38| Показвания:Бургаската пожарна чества своя професионален празник с богата програма. Служителите на РДПБЗН ще организират дни на отворените врати от 13-и до 19-и септември, които традиционно ще се превърнат в огромна атракция за най-малките бургазлии. През тази седмица ще е проведат множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението. Освен децата обаче огнеборците ще запознаят и техните родители с противопожарните уреди и най-вече за това как да реагират при възникване на пожар – информация, която може да се окаже животоспасяваща в критичен момент. 

В празнични ден, който ще се състои на 13 септември, освен тържествените събития е предвидено и поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. То ще се състои в 11:30 пред сградата на РДПБЗН-Бургас. Във всички районни служби ще бъдат организирани дни на отворените врати и приемни за граждани. 

Професионалния празник на пожарникарите в България има богата, над 100-годишна история. Корените на паметната дата могат да бъдат проследени до 14 септември 1905 г., когато в София е свикан първият пожарникарски събор в България. Всъщност цялото пожарникарско дело у нас има изключително богата история и постижения, сравними в много отношение с развитите европейски страни. Редица поколения са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия.

Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби. На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България. Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите.

Първият събор в България е свикан на 14 септември 1905 г. в София и работи до 18 септември. Разискват се състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатира се сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове. По решение на Първия пожарникарски събор тази дата  се отбелязва, като празник на пожарните команди в страната.

Чак през 1995 г. обаче националният професионален празник се формализира. Това става с решение на Министерския съвет.

При провеждането на тазгодишните официални мероприятия в седмицата на пожарната безопасност РДПБЗН-Бургас ще спазва приетите противоепедимични мерки, въведени със заповеди на Министъра на здравеопазването.


Тагове: Бургас, пожарникари

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси