Бившият математик на НОЩ Витанов: В пик на заразата сме, а много хора крият, че са болни

Общество | 13 септември 2021, понеделник / 11:00| Показвания:В момента се намираме в пик на разпространение на COVID-19. Заради редица фактори, скоро може да се очаква нов такъв. Това каза в ефира на БНТ математикът проф. Николай Витанов. Той обясни, че една от причините за ситуацията е фактът, че доста хора не се регистрират. По думите му има хора със симптоми, които са заразени, но не се регистрират като такива. Другите фактори са атмосферните условия, които се влошават, както и хората, които се връщат в големите градове след лятна почивка.

Витанов каза още, че започването на новата учебната година също е фактор за предстоящия пик.

"Една система от 700 хил. ученици и 70 хил. учители влиза в пълнокръвно действие след два дена. Ето ви няколко фактора, които предполагат, че след като този пик мине и след известно разхлабване на ситуацията, може да се очаква нов пик", допълни той. Според него налагането на мерки могат да предотвратят това да се случи.

"Известно намаляване на напрежението се очаква, но след това започват да действат всичките изброени фактори и само мерки могат да ги спрат", каза още Витанов. По думите му в предишните три вълни мерките винаги са действали, защото са били налагани в подходящия момент.

Витанов обясни, че кривата на смъртността върви с известно закъснение и до края на септември смъртността ще е висока. След това ще има отражение на факта, че пиковите стойности ще тръгнат леко надолу, докато дойде вторичният пик.


Тагове: николай витанов, коронавирус

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси