Колко тежи раницата на първолак, пълна с учебници, помагала и тетрадки?

Колко тежи раницата на първолак, пълна с учебници, помагала и тетрадки?
A A+ A++ A

Около 6 килограма ще тежи раницата на първолака тази година. Общо седем задължителни буквара имат първолаците спрямо учебната програма. Те са за предметите български език и литература, математика, музика, околен свят, технологии и предприемачество, изобразително изкуство, чужд език, който най-често е английски.

Товар 

Три-четири от тези буквари се слагат в раницата всеки ден и вървят с учебна тетрадка. Отделно от малките се иска да носят и тетрадки с тесни и широки редове или квадратчета. Постоянно присъствие в раницата имат несесер, кутия с храна, бутилка с вода и цветни моливи. Технологиите и предприемачество вървят с пластилин, картон или други неща, с които децата творят. Когато имат изобразително изкуство пък, в раницата се пълни с блокчета, боички, пастели, чашки... Повечето деца вече са свикнали да оставят поне спортния екип за физическо в шкафчето на училището. В дните, в които той се носи в училище и се връща вкъщи за смяна, раницата става с два килограма отгоре. Специалисти препоръчват на родителите внимателно да подбират раниците на малчуганите. И допълват, че не са важни само атрактивните картинки върху чантите. Майките и татковците, които са закъснели с избора на раница, е добре да вземат такива с регулация на презрамките в зависимост на височината на детето. И да гледат разстоянието между презрамките в горния край, обясниха експерти. Когато то е по-голямо, не нараняват прешлените на врата на хлапето и така няма риск от травми. Тези раници обаче са доста по-скъпи, оплака се пред „Телеграф“ майка на първокласник.

Ортопедично

Една такава ортопедична чанта струва между 100 и 120 лв. В някои училища въвеждат и нова схема. Тъй като децата нямат навика да оставят част от нещата си в шкафа, ръководствата на някои школа са наредили учениците да ги държат в училище от понеделник до петък. Така първолакът отива в понеделник с раница, натоварена с всички учебници и тетрадки, и я връща в петък. Майки разказаха също, че още на родителските срещи са олекнали със стотина лева. Сумата включвала пари за помагала, мокри кърпички и дезинфектанти. Учениците в 8-и клас пък вече започват да си купуват учебниците. Повечето предпочитат втора ръка, защото излизат почти двойно по-евтино. За 8-и клас комплект използвани буквари струва 60 лв.. Родителите трябва да са наясно обаче, че търговците отказват замяна, така че, ако стане грешка и букварите, които иска училището, се окажат други, горят с парите. Най-скъпо излизат учебниците в езиковите гимназии. Само комплектът по първия изучаван в училището език струва петдесетачка.

Ликове на влогъри пълнят чантата

Тетрадки с лицата на известни влогъри са хит сред тийнейджърите. Заради своите любимци вместо една по всичкология гимназистите си купуват по всеки предмет. Някои от тетрадките с влогъри стигат до 5 лв. Проверка на „Телеграф“ показа, че комплект от пет в интернет може да се поръча за 10 лв. Комплектът съдържа по 1 брой от тетрадките с Емил Конрад, Стан, Стефи, Цуро и Флапа. Общо по изчисления на родители подготовката на първокласник за учебната година струва около 500 лева. Сумата е между 400-500 лева, в което се включва поръчката на ученически униформи, дрехи за първия учебен ден, раница, която е много важна, и съпътстващи пособия. Част от разходите могат да се покрият със 150 лв. помощ, на която семействата с първокласници и осмокласници имат право за първия срок.

Подготовката за първия учебен ден е проста и включва основно  изграждането на нов, различен от ваканционния дневен режим, казва психиатърът д-р Веселин Герев. Той трябва да включва ставане навреме, обяснява специалистът. За това е необходимо детето да бъде събуждано всеки ден с 10-15 минути по-рано и плавно да влезе в режим за ходене на училище до 15 септември. Желателно да се преговори материалът от предната година на “вентилатор” и така да се опреснят знанията за предстоящите входни нива. Не трябва да се забраняват игрите на открито, за да може психическото натоварване да се редува със свободно време и занимания по интереси и спорт, смята д-р Герев. Според него плавното и последователно преминаване от режим на ваканция към режим на психическо натоварване ще гарантира добра успеваемост на учениците в клас. Рязкото преминаване от един режим в друг пък крие риск от стрес и затруднения в усвояването на нови знания и умения.

Ако се стигне до ротация: Половината клас на чина, другите вкъщи

Хибридно обучение може да се прилага, ако се наложи учениците да редуват присъствено с дистанционно обучение. Това съобщи в отговор на въпрос на „Телеграф“ образователният министър проф. Николай Денков. При този вид уроци половината деца са в клас, другата вкъщи пред лаптопите, откъдето следят в реално време случващото се в час.

Вариант

В случай че се наложи ротация, един от вариантите е децата да се сменят на седмица, но това зависи от конкретното училище. Дали ще се стигне до редуване, ще се определя от това доколко школата могат да осигурят до 50% присъствие на децата в тях. Ако успеят да се разделят на сутрешна и следобедна смяна и да спазят този процент, няма да има и ротация, коментира проф. Денков. Той каза, че за момента няма причина някое училище да стартира дистанционно. На 15 септември тържествата ще бъдат на открито, а потоците няма да се сместват. Към 27 август общото количество преболедували и ваксинирани учители е над 50%, съобщи Денков. МОН и здравно министерство събират информация къде ще има желаещи родители да се тестват техните деца. Родителите ще могат да избират между три вида теста. Ще се организира и тестване на педагогическия и непедагогическия персонал в цялата страна.

Маски

Според Денков до компромис за маските на учителите се е стигнало, защото през повечето време те трябва да говорят, а децата трябва да ги чуват добре. „Съвсем нормално е, когато един човек обяснява на другите, ако спазва физическа дистанция, да може да обяснява без маска“, каза Денков. Ако се наложи да стои близо до учениците, може да си сложи маска, допълни той.

#първолаци #първи учебен ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »