Кметът на Кърджали плаща, за да бъде транспортиран еленът, който се мисли за крава до морето

Кметът на Кърджали плаща, за да бъде транспортиран еленът, който се мисли за крава до морето
A A+ A++ A

Помните ли невероятната, но съвсем реална случка с елена, който си мисли за крава, пасе със стадото и дори влиза в обора с кравите. Чудатата ситуация е от кърджалийското село Кьосево и вече години местни са свидетели.

Със съдействието на кмета на Кърджали - д-р инж. Хасан Азис, дивото животно ще бъде упоено и транспортирно до природен парк в района на курортното селище Свети Влас.

Местният сайт 24rodopi.com следеше водените от седмица преговори с двама потенциални нови стопани на тревопасния бозайник. Отпаднал е вариантът за настаняване на животното в района на Балчик.

Кметът на Кърджали ще финансира със собствени средства акцията по упояването на животното, както и "откупуването" на животното от ловното стопанство. Транспортирането, което ще се извърши днес, се поема от държавния резерват.

Лопатарят стана част от стадо крави. Еленът се е привързал към говедата и е с тях още от малък. Но вече създава и проблеми.

„Вечерта, когато прибират кравите, върви заедно с тях. Остава над селото на баира, чака ги до сутринта. Като ги пуснат пак заедно с тях тръгва да обикаля“, обяснява необичайната ситуация с дивото животно кметът на Кьосево Нурхан Юмер.

Всичко започва преди около три години, разказва собственикът на селскостопанските животни Сюлейман Салибрям.

„На четири месеца някъде да е било, когато започна да суче от кравите, порасна с тях. Почна обаче да подивява, вече има рога и ги удря. Кравите са бременни, навсякъде имат рани по тялото“, споделя стопанинът.

“С всяка изминала година проблемът се задълбочава. Хората реагират, еленчето влиза с кравите в селото и понякога дори в оборите. Става опасно“, допълва кметът.

Затова подават сигнал в Ловно-рибарското дружество, което всъщност е разселило лопатарите в региона.

“Дойдоха от ловното дружество пролетта, за да установят дали съществува проблем. Казаха, че до септември не могат да направят нищо, но вече е септември, хората чакат разрешение“, твърди Нурхан Юмер.

А решение се е търсило, за връщането в естествената му среда при стадото лопатари, но безрезултатно.

“Стреляно е много пъти с гумени патрони, за да се опитаме да го вкараме в естествената му среда в гората, но не става. То има някакъв психологически проблем и пак се връща при кравите. Ние не искаме да го убиваме, но това е последното нещо, което можем да направим“, посочва председателят на Ловно-рибарското дружество в Кърджали Васил Дончев.

По думите му, вече имат и разрешително за отстрел, което все още не е вкарано в изпълнение.

След реакцията на кмета, този вариант отпада. Еленът от Кьосево ще живее край морето.

#Кърджали #Свети Влас #елен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »