100 години безсмъртие за Патриарха на българската литература - Иван Вазов

100 години безсмъртие за Патриарха на българската литература - Иван Вазов
A A+ A++ A

Днес се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов, който умира на 22 септември 1921 г.

Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София“. На панихидата ще присъстват представители на Националния литературен музей, родственици на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната.

Рецитал на Вазови стихотворения ще изпълни актьорът Георги Златарев.

По повод 100-годишнината от смъртта на поета, в къща музей „Иван Вазов“ – София ще бъде подредена временна изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерство на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и други, а през целия ден ще звучи непреходното Вазово слово.

Вечерта в Народния театър „Иван Вазов”, президентът Румен Радев ще участва в церемонията по връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на поета. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще е сред гостите на церемонията.

Наградата за духовен принос на името на Иван Вазов е учредена от фондация „Основа-та“ и за първи път се връчи на 9 юли 2020 г. по повод 170-годишнината от рождението на поета.

#Иван Вазов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"