12 от всеки 100 души в ЕС работят от вкъщи в пандемичните времена

12 от всеки 100 души в ЕС работят от вкъщи в пандемичните времена
A A+ A++ A

Пандемията от коронавируса и мерките за социална дистанция увеличават броя на хората, които работят дистанционно от домовете си, показват данните на Евростат. Според тях обаче не повече от 12% от европейците работят от вкъщи.

Съществено се увеличава техният брой (със средно 19 пункта) в столичните региони на Белгия, Финландия и Ирландия. Следват още столиците на Дания, Германия, Франция, Италия, Австрия, Испания и Португалия.

В региона, в който попада финландската столица Хелзинки – Уусимаа, 37% от работещите го правят дистанционно. Това е най-големият дял в целия ЕС през миналата година.

На обратния полюс обаче е Източна Европа и южните членове на ЕС. Данните на Евростат показват, че под 5% от работната сила в Хърватия, Кипър, Латвия и България (за която са налични само национални данни, тоест не по региони) работят дистанционно. Нисък е делът на работещите от вкъщи и в Унгария и Румъния (с изключение на столиците), както и в Гърция.

Източник: Евростат

Като цяло коронавирусът промени съществено пазара на труда в ЕС през миналата година, посочва още Евростат. Заради затворените бизнеси много от работещите останаха без работа, или бяха пуснати в принудителна отпуска. Заради заболяване се увеличава и броят на отсъствията поради болест или невъзможност за извършване на работата. За медиците пък пандемията означаваше много извънредни часове на работа.

Данните на Евростат за 2020 година показват още първи ръст на безработицата в общността от 2013 година насам. През миналата година без работа са 15 млн. души на възраст между 15-74 година, или ниво на безработица от 7,1 на сто. През 2019 година безработицата в ЕС беше на ниво от 6,7%.

Безработицата се увеличава най-много в южните региони – Гърция, Италия и Испания, е видно още от Евростат. България също се нарежда сред страните с ръст на безработицата със своя Северозападен регион, където увеличението е в рамките на 2,1 пункта.

Ръст записва още и младежката безработица и според анализите основната причина за това е пандемията от коронавируса. Пикът на младежката безработица в ЕС беше през 2013 година – 24,6% от младежите на възраст между 15 и 24 години бяха без работа. Постепенно този дял намаля до 15,1% през 2019 година, но през миналата година отново се увеличи – до 16,9 на сто.

Това означава увеличение от 1,8 пункта, докато ръстът на общата безработица в общността е в рамките на 0,4 пункта, допълва Евростат.

#работа от вкъщи #ЕС #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »