НЗОК: Пациенти без осигуровки няма да получават безплатни лекарства при КОВИД

Здраве | 23 септември 2021, четвъртък / 18:14| Показвания:Лица, които нямат платени здравни осигуровки, няма да получават безплатни лекарства при Ковид. Безплатната терапия с различни лекарства, посочени преди дни от Министерството на здравеопазването /МЗ/, се полага на осигурени лица. Това съобщиха от НЗОК.

С пари от здравни вноски на здравноосигурените граждани, не може да се плащат лекарствата за неосигурените. Този казус трябва да го реши държавата, твърдят от касата. "Дори в COVID зона лекарят да изпише на неосигурения пациент някой от посочените от МЗ безплатни медикаменти, рецептата няма да бъде изпълнена в аптеката", заяви гл. секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Осигурените пациенти обаче, по думите на Маринов, ще имат затруднения при взимането на безплатните лекарства срещу COVID-19, тъй като НЗОК заплаща до три медикамента, а те задължително всички трябва да бъдат взети от една аптека. Ако в аптеката има само едно от тях, пациентът няма да може да вземе останалите от друга аптека. В момента има дефицит на нискомолекулните хепарини, които се прилагат в терапията срещу коронавирусната инфекция, заяви още Маринов.


Обратно  

Търсене

Търси