Последен ден безплатно паркиране за живеещите в центъра на София

Последен ден безплатно паркиране за живеещите в центъра на София
Според новите правила за паркиране – от 1 септември, живеещите на територията на Синя и Зелена зони в София, могат да паркират по постоянен адрес с винетни стикери. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Изтича гратисният период за издаване на винетни стикери, с които живеещите в столичния център, които попадат в Синя и Зелена зони, ще могат да паркират автомобилите си.

Според новите правила за паркиране – от 1 септември, живеещите на територията на Синя и Зелена зони в София, могат да паркират по постоянен адрес с винетни стикери, предаде БГНЕС.

Срокът за издаване на винетни стикери, в който правоимащите могат да си подадат документите, беше удължен до 1 октомври от Столичната община, припомнят от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

По време на гратисния период, живеещите в зоните имаха възможност да паркират по постоянен адрес без винетен стикер, а контролът се извършваше от служителите на ЦГМ по служебен път.

Гратисният период изтича на 1 октомври и след тази дата живеещите в Синя и Зелена зона ще могат да паркират само с винетните стикери, залепени на стъклото на автомобила.

В Центъра за градска мобилност до момента са подадени 5900 заявления за винетни стикери за паркиране по местоживеене. Издадените стикери са 4500.

Документи се подават в бюрата на ЦГМ на ул. „Будапеща" 17 и на пл. „Възраждане" 1. В неделя те работят от 09:00 до 16:00 часа.

Тъй като банковите клонове не работят в неделя, на 30 септември, ЦГМ осигурява работеща каса в бюрото на ул. „Будапеща" 17. Там ще могат да се получат издадените винетни стикери.

Заявлението за издаване на винетен стикер може да се подаде и по електронен път чрез сайта на ЦГМ.

Столична община облекчи и процедурата по издаване на винетни стикери, като за подаването на заявлението са необходими само три документа.

Това са копие от нотариален акт или договор за наем, регистрационен талон на автомобила и лична карта.

Разшири се и обхватът на хората, които имат право на стикер. Освен собственици на имот вече наемателите, както и ползвателите на лизингови автомобили, живеещи в центъра, също да могат да кандидатстват за винетен стикер.

Новите правила за паркиране в София предизвикаха вълна от гражданско недоволство и редица протести.

Граждани и различни организации се обявиха против цените за час паркинг – съответно 2 лева на час в Синя и 1 лев на час в Зелена зона, годишната винетна такса за Синя зона е 150 лева за една кола.

Вече платеното паркиране в Синя зона е валидно и за съботните дни – от 8.00 до 14.00 часа.

Друга промяна е, че платеното паркиране в тази зона е до 2 часа. Максимална продължителност на паркиране в Зелена зона е четири часа, а платеното паркиране важи в работни дни от 8.00 до 19.00 часа.

#София #Синя зона #Зелена зона #винетен стикер #Столичната община #Центъра за градска мобилност #ЦГМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"