Минималната работна заплата ще бъде повишена отново

Минималната работна заплата ще бъде повишена отново
A A+ A++ A

Предстои увеличение на минималната работна заплата. В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличение”, заяви вицепремиерът и служебен социален министър Гълъб Донев. Той обаче не каза точно с колко ще бъде увеличена МРЗ в страната и кога ще бъде направено подобно предложение.

Донев посочи, че е „За” доходите и минималната работна заплата да нарастват, но споделя мнението на КНСБ, че това трябва да стане със 750 лв., както предлагат от синдикатите, тъй като това било твърде рязък скок. 14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, посочи Донев. Към момента МРЗ е фиксирана на 650 лева.„Цени от юли до края на годината са такива, каквито са определени от КЕВР. От януари предстои ново определяне на цените за електроенергия за бита, съответно и за парното. Явно ще има покачване на цените, но това, което е предвидено с енергийното подпомагане за хората, които отговарят на критериите за това да бъдат подпомогнати от държавата за този отоплителен сезон са някъде около 345 000 лица и семейства. Вдигна се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подпомагане”, посочи социалният министър.

Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси. В момента инфлацията е малко над 2%, но се очаква тя да нарастне до края на годината, добави министърът.

„Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след Полша, но те си имат особености. Предприемат се мерки и действия и към бизнеса, и към потребителите, за да могат да бъдат определени и запазени цените поносими за българските граждани”, каза още Донев.

„Тези 50 лева за мегаватчас трябва да бъдат гласувани от Народно събрание, за да бъде облечено в законова форма и да може да се ползва от бизнеса”, обясни Донев относно мерките, които бяха съобщени от властта вчера.

#Гълъб Донев #минимална работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »