Салвидж компания спасява заседналия товарен кораб

Салвидж компания спасява заседналия товарен кораб
A A+ A++ A

Операцията по изтеглянето на товарния кораб "Вера Су", заседнал в местността Яйлата, е временно прекратена. Тази сутрин беше спряна и акцията по разтоварване на заседналия плавателен съд заради попадане на азотни торове в морето и опасност от замърсяване на Черно море.

Малко преди 15 ч приключи брифинга на министъра на транспорта Христо Алексиев, който пристигна на мястото на инцидента, за да огледа ситуацията със заседналия кораб. Той каза пред медиите, че става въпрос за престъпна безотговорност от страна на държавата, продължила години наред. Както и липса на план за действие при подобни ситуации.

Христо Алексиев допълни, че не разбира защо толкова време е оставено корабът да бъде изтеглен и претоварен от корабособственика, и "Морска администрация" не се е намесила по-рано в тази дейност. Той каза, че са допуснати много грешки от "Морска администрация" – както при операцията при претоварването, така и при тази за изтеглянето на кораба. 

"Сега ще проверя по веригата кой е спал и кой не си е свършил работата. И ще бъда абсолютно безкомпромисен към всички, които не са си свършили отново работата. Но това е работа, която назад във времето не е свършена по никакъв начин" , каза министърът на транспорта.

"Лично аз поемам случая. За момента това, което можем да направим - с Военноморските сили току-що проведох разговор, има едни 4-тонни котви, да дойдат тук, за да укрепим кораба и да не стане по-голяма авария в един момент, да не бъде разбит (корабът – б.р.) от вълните, защото се очакват вълни около два метра", добави Христо Алексиев.

Министърът допълни, че е разговарял с холандска салвидж фирма, която е участвала в спасяването на подводницата "Курск", така че те в момента изготвят план, при който този кораб, заседнал в местността Яйлата, да бъде изтеглен.

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »