Министърът на енергетиката: Само в Полша токът е по-евтин от този в България

Министърът на енергетиката: Само в Полша токът е по-евтин от този в България
A A+ A++ A

България е с най-ниската цена в Европа на електрическа енергия след Полша. От началото на август се забелязва един сериозен скок на цените на енергоносителите, всъщност той е в цяла Европа. Това обясни пред БНТ служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Икономиката се възстановява след ковид, има голямо търсене на енергоносители, в същото време заради зелената сделка изваждат електроцентралите на въглища от микса на електрическа енергия и това са комплекс от фактори, които обуславят повишаването на цените. Направихме всичко възможно държавните електроцентрали да влязат изцяло в микса, основно ТЕЦ „Марица Изток 2“ и се получи така, че спаси положението. Успяхме да задържим цените на долното ниво на Европа. Само за сравнение – миналата година за същия период ТЕЦ „Марица Изток 2“ беше продала ток на свободния пазар за 12 милиона лева, към момента те са 86 милиона лева. Свободният пазар на електроенергия винаги е притегливо място за спекуланти, към момента ние нямаме официални данни за това, заяви още министърът на енергетиката.

Той допълни, че служебното правителство предлага да се преразгледа наредбата за електроносители и да се приведе към модерните европейски практики.

Министърът обясни още, че днес излиза в годишен планов ремонт единият енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, като това не оказва влияние на пазара.

От 1 юли пазарът се либерализира по отношение на всички небитови потребители, което за съжаление съвпадна с резкия скок на цените на свободния пазар. Една голяма част от потребителите се оказаха клиенти на доставчик от последна инстанция и така ефектът от повишението на цените се мултиплицира. Затова предлагаме на КЕВР за определен период от време тази цена да бъде смъкната и в същото време да се направи една кампания за три месеца, в която да се обясни на фирмите как да си намерят търговец на нормални цени, каза енергийният министър.

Той коментира и сериозното повишение при цените на природния газ и възможностите за страната ни по този въпрос. „Скокът в цената на газа предопредели цената на тока. Ние сме зависими 100% от вноса на газ и 100% зависими от цената на свободния пазар. Единствената възможност за диверсифициране в доставките на газ е азерският, който е по-евтин в момента, но това не винаги е така, обясни Живков.

#ток #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »