Най-черните климатични прогнози се сбъдват: Чакат ни още по-големи жеги!

Най-черните климатични прогнози се сбъдват: Чакат ни още по-големи жеги!
A A+ A++ A

Лятото, което беше изпълнено с екстремни метеорологични условия, горещите вълни, изгарящи стотици милиони хора на три континента, потвърди мрачното климатично пророчество на много експерти.

Небивали температури в Съединените щати и Канада и продължителната жега в части от Европа и Северна Африка създадоха опасни здравословни условия, утежниха сушите и подхраниха горските пожари по целия свят. Именно това е тревожното сливане на климатичните заплахи, за което изследователите предупреждават от около две десетилетия.

"Учените по климата прогнозираха точно такива неща, че ще има засилена заплаха от тези видове екстремни събития, породени от повишеното затопляне", казва Джонатан Мартин, професор по атмосферни науки в Университета на Уисконсин-Медисън. "Това е много притеснително. Това не са обнадеждаващи знаци за нашето непосредствено бъдеще."

Вярно е, че август обикновено е един от най -горещите месеци в Северното полукълбо, но горещите вълни през този период допълниха нарастващия списък на опасни крайности. Националната администрация на океаните и атмосферата в САЩ обяви, че юли е бил най-горещият месец, откакто воденето на записи е започнало преди 142 години. Катастрофичните наводнения убиха повече от 200 души в Европа, а огромни горски пожари бушуваха в Сибир, в Средиземноморието, Южна Европа и по западното крайбрежие на САЩ и Канада.

Но за много експерти тези събития предлагат само бегъл поглед върху това, което предстои през бъдещите лета поради изменението на климата.

ООН публикува тревожен доклад за състоянието на изменението на климата и последиците от по – нататъшното глобално затопляне. Оценката подчертава заплахата от екстремни метеорологични явления, включително как глобалното затопляне ще направи топлинните вълни както по – чести, така и по – интензивни.

Междуправителствената група на ООН по изменението на климата установи, че тежки топлинни вълни, които преди това са се появявали веднъж на около 50 години, сега вероятно ще се случват веднъж на десетилетие.

И в проучване, публикувано скоро в списанието Nature Climate Change, учените установяват, че екстремните топлинни събития ще се случват седем пъти по – често до 2050 г. в сравнение с годините досега и повече от 21 пъти по – вероятно от 2051 до 2080 г.

Потискащата жега, която беше обхванала Тихоокеанския северозапад в началото на лятото, показа колко опасни могат да бъдат екстремните топлини. Стотици смъртни случаи бяха свързани с горещата вълна през юни, а повече от 35 града в щатите Вашингтон и Орегон поставиха нови температурни рекорди.

"Топлинното събитие, което имахме в северозападната част на Тихия океан през юни – не че изведнъж ще го видим всяко лято, но последните крайности със сигурност са визуализация на това, което ще виждаме по – често в бъдеще", каза Карин Бумбако, изследовател във Вашингтонския университет и помощник държавен климатолог на щата Вашингтон.

Топлинни вълни възникват, когато високо налягане се установи трайно над даден регион, потискайки образуването на облаци и предизвиквайки компресия и затопляне на въздуха. Получените топлинни куполи са свързани с тропическа активност, която може да промени циркулацията на въздуха над Северното полукълбо и да предизвика необичайни климатични модели.

"Топлинните вълни се срещат естествено през лятото, но изменението на климата изостря тези събития, тъй като емисиите на парникови газове, улавящи топлината, причиняват повишаване на средните температури. Тези промени в изходните температури означават, че когато настъпят топлинни вълни, те са по – склонни да бъдат тежки", казва Джералд Мийл, старши учен в Националния център за атмосферни изследвания в Колорадо.

"Ако средните температури се увеличават навсякъде, това увеличава шансовете за по – интензивни топлинни събития", казва той. "Дори относително малките повишения на средните температури причиняват много по – голямо изместване на крайностите."

Екстремните метеорологични събития, включително топлинните вълни, се движат от сложна комбинация от атмосферни процеси и могат да варират от година на година, но изменението на климата помага за засилване на заплахите, каза Филип Мот, учен по климата в Държавния университет в Орегон.

Глобалното затопляне също може да създаде контури за обратна връзка, които след това правят по – вероятни други екстремни събития. Сушите, например, могат да засилят топлинните вълни, тъй като слънцето може по – лесно да затопли земята, когато в почвата има по -малко влага за изпаряване.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »