Блу Ориджин на Джеф Безос загубила конкурс за лунен модул, защото пробвала да измами НАСА

Блу Ориджин на Джеф Безос загубила конкурс за лунен модул, защото пробвала да измами НАСА
A A+ A++ A

НАСА не е коментирала в подробности съдебния иск на компанията Блу Ориджин, чрез който фирмата на Джеф Безос се опитва да оспори решението договорът за строежа на пилотиран лунен модул да бъде връчен на СпейсЕкс. Въпреки това технологичният блог The Verge е успял да се домогне до документи благодарение на закона в САЩ, който задължава публичните агенции да са прозрачни. Документите ясно разкриват причината, поради която компанията е загубила конкурса - тя се е опитала да изиграе НАСА и това съответно ѝ е изиграло лоша шега. 

Техниката, използвана от Блу Ориджин, се нарича "врата в лицето", пише The Verge. Това е, когато ви трябва услуга и компанията-доставчик първоначално ви предложи оферта на абсурдно завишена цена. В този случай обикновено започват пазарлъци, докато доставчикът се навие да ви смъкне цената. Същото е направила фирмата на Безос. Тя е предложила първоначална оферта от .9 милиарда, близо два пъти повече от предложението на Спейсекс. Тактиката вече е сработила преди. По време на предходния рунд на същия конкурс, от Блу Ориджин отправили предложение за първоначални проучвания за цена от 9 милиона, но от НАСА започнали да преговарят и сумата паднала на 9 милиона. 

Този път обаче агенцията, притисната от финансови ограничения, решила да не се занимава с това и просто се спряла по-достъпната оферта - тази на СпейсЕкс.

"Блу Ориджин предположиха какъв ще е бюджетът на НАСА за пилотирания лунен модул и на базата на това число представиха своето предложение. Но вътрешно направиха свое собствено изчисление, че ако НАСА не може да си позволи първоначално предложената цена от Блу Ориджин, агенцията ще ги избере и впоследствие ще започне договорки след селекцията, така давайки възможност на Блу Ориджин да си смъкнат цената. Всички тези предположения са неверни", пишат четиримата адвокати на НАСА. "Осъзнавайки, че заложиха и загубиха, от Блу Ориджин се опитват да използват функцията на Правителствената служба за отчетност, за да принудят по некоректен начин НАСА да страда от последствията на лошите решения на Блу Ориджин". 

Що се касае до предходния рунд на конкурса, при който компанията Блу Ориджин смъкнала първоначалната цена след пазарлъци, юридическият екип на НАСА е категоричен: "НАСА не е задължена да прави подобна заявка". 

Наистина, какъв тъжен урок за Стария космически отрасъл (Old Space) - тук напомням, че Блу Ориджин създава лунния си модул съвместно със старите корпорации Локхийд Мартин и Нортроп Груман, а фирмата на Безос се управлява от президента Боб Смит, бивш служител на традиционната аерокосмическа фирма Хъниуел. Тези мастодонти са свикнали да изтискват на максимум бюджета на НАСА, използвайки всякакви юридически похвати, а накрая дори не е сигурно дали ще си свършат работата навреме. Но агенцията очевидно вече няма намерение да им играе по свирката и просто ще работи с тези, които си изпълняват задачите ефективно и евтино. Неслучайно СпейсЕкс превозва астронавти до МКС, че и по-далече... 

Светослав Александров

#НАСА #Джеф Безос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"