Кунчев: Само ние и румънците сме с под 50% ваксинирано население, България даже е под 20%

Кунчев: Само ние и румънците сме с под 50% ваксинирано население, България даже е под 20%
A A+ A++ A

В епидимиологията нещата не могат и не трябва да се смятат на дневна база. На 4-месечен период процентът на починалите с ваксина срещу коронавирус е 0,77%. Това е 1 на 160 души”. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в студиото на „Здравей,България” и изрази надеждите си страната ни да не стига по 10 000 положителни проби дневно.

"Математиците винаги са познавали и много ни помагат, но се надявам това да не се случи”, каза той. Специалистът добави, че според изследване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в страните с под 70% ваксинационно покритие рискът е висок. „Единствено България и Румъния вече са с под 50% ваксинирани. Ние сме на 19% и ако останем така, има големи рискове”, каза Кунчев.

„Ако бяхме стигнали 70% ваксинирани, нямаше да има мерки. Тези проценти отдавна са минало за редица европейски страни, а на нас ни се струват мираж. Ако нямаше никакви мерки, цифрите щяха да са значително по-големи. Не е приемливо хората да си умират вкъщи”, добави Кунчев.

Той оприличи пазарът на фалшиви сертификати като пазар с човешкото здраве. Доц. Кунчев изтъкна още, че е много е трудно да се докаже, че един сертификат е фалшив. 1" от 1000 души не реагира на антигенно дразнене. Всеки един случай на фалшив сертификат ще се оправдае в съда именно с това нещо”, обясни Кунчев.

Главният държавен инспектор съобщи, че тече проверка на лекар, който прави много имунизации на хора от различни краища на страната. Подозренията били за издаването на фалшиви ваксинационни сертификати. „РЗИ казват, че в списъка му има хора от Благоевград, Несебър и Елхово”, добави Кунчев.

 

#Ангел Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »