Центърът на София блокиран заради маратон

Центърът на София блокиран заради маратон
A A+ A++ A

Над 2000 професионални бегачи и аматьори се очаква да стартират в тазгодишното издание на Маратон "София”. Състезанието ще се проведе на 10 октомври, неделя. Стартът ще бъде даден в 9:30 ч. на площад "Княз Александър I Батенберг".

Освен класическата маратонска дистанция на 42.195 км, участниците могат да бягат полумаратон на 21.0975 км и 10 км. Заради пандемията тази година няма да се проведе масов старт на 3 километра.

От всички над 100 участници в класическото бягане на 42.195 км, ще има и елитни атлети, които преследват високи резултати. "Поканили сме бегачи от Кения, Мароко, Турция, Украйна. Имаме доста силни състезатели и при мъжете, и при жените, които най-вероятно ще опитат да счупят рекордите на трасето от миналата година, които са 2:13 ч. при мъжете и 2:28 ч. при жените”, заяви пред NOVA директорът на маратона Даниел Дуков.

Както и през 2020 г., Маратон "София” ще премине по лицензирано от международен измерител трасе, което е покрай основните забележителности на столицата.
 
Движението за автомобили по състезателния маршрут ще бъде ограничено от 07:00 до 15:00 ч. на 10 октомври 2020 г., като в това число влизат центърът на града и източните квартали по протежението на бул. "Владимир Вазов” ("Хаджи Димитър” и "Левски Г”). В София ще бъде въведена временна организация на движението, като пътни превозни средства няма да се допускат по трасето на маратонците, а общественият транспорт ще бъде с променени маршрути. 

Маршрутът на състезанието преминава: по бул. "Цар Освободител”, бул. "Мария Луиза”, обръща малко преди ул. "Козлодуй” след "Лъвов мост”, връща се по бул. "Мария Луиза”, продължава по ул. "Алабин”, ул. "Гурко", ул. "Г. С. Раковски”, бул. "Цар Освободител”, бул. "Васил Левски”, бул. "Ал. Дондуков”, ул. "Тодорини кукли”, ул. "Левски Вековен”, бул. "Вл. Вазов”, бул. "Ботевградско шосе” (най-десни пътни платна), преминаване и обръщане под бул. "Ботевградско шосе”, отново най-вдясно по бул. "Ботевградско шосе”, бул. "Вл. Вазов”, бул. "Ал. Дондуков”, бул. "Васил Левски”, ул. "Оборище”, ул. "Г. С. Раковски” и бул. "Цар Освободител”, където е СТАРТ/ФИНАЛА пред Националната художествена галерия.

Подробности за регистрацията за участие и за състезателните дистанции могат да се открият на сайта на състезанието - https://www.marathonsofia.com/

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »