Огнище на болестта Син език бе локализирано в Аврен

Огнище на болестта Син език бе локализирано в Аврен
A A+ A++ A

Огнище на болестта син език бе установено в Аврен. Положителна проба за наличие на вируса са дали две говеда от един животновъден обект. Резултатите са потвърдени от Националната референтна лаборатория за Син език при Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.

Не се налага умъртвяването на заболелите и контактните животни. Извършват се клинични прегледи на всички преживни животни в засегнатия обект, забранява се придвижването им извън стопанството. На територията на община Крумовград се извършва преброяване на възприемчивите животни.

Припомняме, че Синият език е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух. Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространението на болестта. Тя не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби.

С цел предпазване на възприемчивите домашни преживни животни в Република България се изпълнява ежегодно програма за контрол и надзор на болестта чрез ваксинация. Във връзка с огнището и за да се гарантира здравния статус на преживните животни със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е разпоредена проверка на изпълнението на ваксинационната програма на говеда и овце срещу болестта в цялата страна.

#син език #Аврен #Аврен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"