ЦИК готви нова поръчка за доставка на още машини за изборите

ЦИК готви нова поръчка за доставка на още машини за изборите
A A+ A++ A

ЦИК ще обяви нова обществена поръчка за доставка на допълнителен брой машини за изборите на заседание този следобед. Това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя се надява този път да има изпълнител, който да достави допълнителния брой машини.

"Дори това да не се случи, смятам, че с наличния брой машини ЦИК може да осигури машинното гласуване. Но все пак по-добре да има в повече избирателни секции повече от една машина", каза Нейкова.

Тя уточни, че новата обществена поръчка ще е същата като обявената след насрочване на изборите. Тогава обаче двете оферти надвишаваха максималната прогнозна стойност с между 300 и 500 000. След като поръчката беше прекратена, е поискано становище от министъра на финансите дали може да бъде обезпечена следваща обществена поръчка. Председателят на ЦИК заяви, че имат уверение, че в момента, в който се сключи договор, финансирането ще бъде осигурено по бюджета на ЦИК.

Нейкова коментира и финансовия спор със "Сиела Норма". Тя е категорична, че на 5 юли ЦИК е изплатила стойността на машините - около 43 млн. за 9600 машини. Останалите 1637 машини, които са доставени от "Информационно обслужване" за изборите на 11 юли, са на ЦИК.

С договора от месец февруари има неизплатени около 4 млн. за софтуера, който е предаден на ЦИК, но стои нерешен въпросът с правото на ползването му от държавата самостоятелно.

Нейкова заяви, че тези взаимоотношения със "Сиела Норма" трябва да бъдат уредени по начин, който гарантира изборния процес, а не, който е в интерес на един търговец. И добави, че не може да се поставят условия на държавата.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »