Скандални нарушения в училищните столове и бюфети

Общество | 6 октомври 2021, сряда / 12:30| Показвания:От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1264 проверки в страната при засилен официален контрол в училищните столове, бюфети и обекти по Закона за храните на територията на училищата.

Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност. Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на училище.

Установени са 54 несъответствия, за които са издадени 32 предписания в училищни столове и 22 предписания в обекти по ЗХ. Съставени са 8 акта за административни нарушения, санкциите за които са на стойност между 2000 и 4000 лв.

Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на регистриран по Закона за храните (ЗХ) обект на територията на училище в Област Стара Загора.
 
За периода 13-30 септември, инспекторите от "Контрол на храните" при Областните дирекции по безопасност на храните са проверили 552 обекта, в които се приготвя храна на място, 353 обекта, в които храната се доставя от фирми за кетъринг и 359 обекта в училищата, регистрирани по ЗХ (павилиони, лавки), информират от БАБХ.

Най-честите констатирани нарушения са свързани с неправилно съхранение на храни, необявяване на алергени в храните, неспазване на противоепидемичните мерки от персонала и други.


Тагове: стол, училище

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси