Адвокатът на Кристалина Георгиева, който е близък на Клинтън, с нови данни по разследването срещу нея

Адвокатът на Кристалина Георгиева, който е близък на Клинтън, с нови данни по разследването срещу нея
A A+ A++ A

Юристите, проучвали твърденията за фалшифициране на данни срещу управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, са нарушили правилата на Световната банка, които се отнасят за служителите й, като не са я уведомили, че е била обект на разследването и не са й дали възможност да отговори на направените от тях констатации, каза адвокатът на Георгиева, цитиран от Ройтерс.

В писмо до изпълнителния съвет на МВФ, разпространено вчера, адвокат Лани Брюър от фирмата "Ковингтън&Бърлинг" поиска от директорите да вземат предвид "фундаментални процесуални и материалноправни грешки" във връзка с доклада на адвокатската фирма УилмърХейл. Тя е била наета от борда на Световната банка за разследване на нередности в данните за класацията "Да правиш бизнес" на държави според бизнес климата им.

В доклада на кантората УимлърХейл се твърди, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка през 2017 г., Георгиева е оказала "неправомерен натиск" върху служители да направят промени в данните, които да изведат по-напред позицията на Китай, в момент, когато банката търсела подкрепа от Пекин за голямо увеличаване на капитала. Георгиева отрече обвиненията.

Новите твърдения на адвокат Брюър, бивш служител на американското министерство на правосъдието и специален съветник на бившия президент Бил Клинтън по време на процеса за импийчмънт срещу него през 1999 г., бяха направени в момент, когато Георгиева се опитва да убеди борда на МВФ да я подкрепи, посочва Ройтерс.

Тази седмица бордът интервюира и Георгиева, и УилмърХейл и по-късно днес ще обсъди въпроса отново.

#Кристалина Георгиева #Световна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »