Руски шпионин откраднал формулата на „AstraZeneca" за разработването на „Спутник V“?

Свят | 11 октомври 2021, понеделник / 15:15| Показвания:Руски агент е откраднал формулата за ваксината „AstraZeneca“ срещу Covid-19, която е използвана за държавната ваксина „Спутник V“, съобщиха министри. Службите за сигурност на Обединеното кралство вече разполагат с „доказателство“, че агент е откраднал проекта лично от фармацевтичната компания - заедно с други важни данни, съобщава „Метро“.

Русия е обвинена, че е използвала шпионин, вграден във Великобритания, за да открадне дизайна на ваксината „AstraZeneca“, за да може Владимир Путин да създаде своята подозрително подобна „Спутник V“ и да спечели надпреварата за производство на първата ефективна ваксина срещу коронавирус в света.

Шпионите на MI5 вече казаха, че руски хакери са предприели многократни опити за извършване на кибератаки срещу Оксфордския университет, започвайки от март 2020 г. - около месец след като британските учени обявиха, че са започнали разработването на ваксина, съобщиха „Дейли Мейл“ и БГНЕС.

Кремъл отрича

Кремъл отхвърли като „дълбоко ненаучни“ твърденията, че Русия е откраднала формулата за ваксина срещу Covid-19 на „AstraZeneca“ и на Оксфордския университет, за да създаде своя собствена ваксина. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков продължи да критикува британското списание The Sun, което първоначално публикува твърденията, определяйки изданието като „много известен, но дълбоко ненаучен вестник“, който трябва да се третира точно като такъв.

Той също така обясни, че AstraZeneca използва аденовирус на шимпанзета като метод за доставка на нужните антитела, докато руският институт „Гамалея“ използва човешки, за да създаде ваксината „Спутник V“, пише БНР.

Расте напрежението по оста Великобритания - Русия

През април миналата година от Оксфорд и „AstraZeneca” обявиха, че започват първите изпитания върху хора, като следващия месец Москва каза, че са измислили своя собствена ваксина и до август Владимир Путин направи телевизионно обръщение към руския народ, в което заяви, че страната е спечелила световната надпревара за създаване на първата ваксина за Covid-19.

По-късно се оказа, че „Спутник“ работи по абсолютно същия начин като британския ѝ аналог. И двете са аденовирусни ваксини, което означава, че се използват други вируси, за да се научи имунната система на организма как да се бори с коронавируса.

Русия беше обвинена за първи път миналата година в нападение срещу Великобритания, САЩ и Канада. Министърът по сигурността Джеймс Брокеншир заяви, че е „повече от 95% сигурен“, че руските разузнавателни агенции са отговорни за атаките срещу фармацевтични компании и изследователски групи.

Новината идва след доклад през 2020 г., който заключава, че Русия „представлява непосредствена и спешна заплаха за националната сигурност на Обединеното кралство“. Москва се е опитала да повлияе на референдума за независимост на Шотландия през 2014 г., заявиха членовете на Комитета за изборно разузнаване (ISC).


Тагове: ваксина, Русия

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси