Протест на миньори в София, над 3 хиляди работници са заявили участие

Протест на миньори в София, над 3 хиляди работници са заявили участие
A A+ A++ A

Нов протест под прозорците на властта. Този път недоволството е заради плановете за затваряне на въглищния комплекс „Марица – изток“. Заявка за участие са дали над 3 000 работници от комплекса, които имат подкрепата и на синдикатите. Те ще се съберат първо на площад „Свети Александър Невски“, откъдето с протестно шествие ще отидат до Министерския съвет. Целта им е да дадат протестна декларация на премиера Стефан Янев. Очаква се заради недоволството движението в центъра на София да бъде затруднено.

„Ние сме гръбнакът на българската икономика. Ние сме гарантът на енергийната независимост на страната. Централите в комплекс „Марица-изток” дават повече от половината ток за България. Захранват милиони български домове. Ако някой посмее да натисне копчето, означава да остави на тъмно и студено милиони български граждани”, заяви Наско Митев от КНСБ.

„Ние не се борим за местата си, а за бъдещето на четири области, за бъдещето на семействата си. Готови сме на крайности, категоричен съм. Готови сме да легнем на релсите между ТЕЦ-а и мината и да спрем влаковете”, добави Митев.

„Ние сме най-бедната държава в Европа, с най-ниски доходи, най-отскоро използваме въглища за нашата икономика, а едва ли не искат първи да си затворим въглищните централи. Няма да стане, преди 2040 г. няма да ги затворим”, категоричен е Деян Дяков.

Протестиращи споделят, че ще настояват да започват спешно разговори и да се търсят решения. По думите на един от тях, те заработват 62,4 % от електроенергията в страната.

До момента са събрани над 105 000 подписа в подкрепа на ТЕЦ „Марица-изток“.

Според Ваня Григорова, икономически съветник към КТ „Подкрепа“, има причина за съмнения в лобизъм в „Зелената сделка“.

"Ако не разчитаме на въглищата, сме подвластни на всички движения на цената на газа. Не България, ЕС е зависим от руски газ. Ние, благодарение на въглищата и АЕЦ успяваме да задържим донякъде прилични цени. Работещите в ТЕЦ „Марица“ искат гаранции за заетостта, за доходите им и за енергийната система на България. Ако затворим ТЕЦ-овете няма да имаме никаква възможност да поддържаме системата. Над 10 000 човека остават без работа директно от ТЕЦ „Марица“, още няколко стотин в Бобов дол, а ще се увеличи и енергийната бедност", обясни тя.

Предложението на синдиката е за мащабна държавна инвестиция в предприятие с висока добавена стойност. То трябва да може да акумулира освободените работници.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"