Гешев атакува в КС отнемането на имоти на Бюрото за защита

Гешев атакува в КС отнемането на имоти на Бюрото за защита
A A+ A++ A

Главният прокурор Иван Гешев атакува в Конституционния съд прехвърлянето на имоти на Бюрото за защита към Министерството на правосъдието. 

В искането до магистратите се посочва, че прехвърлянето на дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор на Министерството на правосъдието противоречи на Конституцията и на принципа за разделението на властите.

Гешев посочва, че според редица решения на Конституционния съд Министерският съвет единствен има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с държавно имущество и тези правомощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт. С промените в закона обаче Народното събрание на практика е задължило Министерския съвет да отнеме имоти – от Прокуратурата и да ги предостави на Министерство на правосъдието, като така е нарушен принципът на разделение на властите.

Гешев посочва още, че недвижимите имоти, предоставени за ползване на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет и предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт.

Главният прокурор отбелязва още, че след преминаването на Бюрото по защита към Прокуратурата през 2014 г. активите му значително са нараснали като е изградена материална база, изцяло е подменено компютърното оборудване и е изградено видеонаблюдение за допълнителна сигурността на защитените лица. 

#Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"