Рашков: Не съм съгласен да плащам за гафовете на Гешев

Рашков: Не съм съгласен да плащам за гафовете на Гешев
A A+ A++ A

Аз изобщо не съм съгласен да плащам за думите на Гешев. Няма морално основание гражданите да плащат гафовете на Гешев. Така вътрешният министър Бойко Рашков коментира в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, с което България бе осъдена да плати 20 хил. евро обезщетение на Евгения и Николай Баневи. В него се посочва, че с изказванията си Гешев е нарушил презумпцията за невиновност.

Според Рашков това поведение на главния прокурор би следвало да се разгледа от Висшия съдебен съвет. При сегашното мнозинство, формирано около самия Гешев, това е изглежда невъзможно.

Рашков не виждал смисъл от щаб

Външният министър каза още, че не вижда смисъл да се сформира щаб между МВР, прокуратурата и ДАНС за предстоящите парламентарни и президентски избори. Това бе предложено от Гешев ден по-рано. Подобни звена за обмяна на информация се сформират при всеки избори у нас. Досега не се е чуло те да са особено ефективни, нито пък благодарение на това съдействие да са наказани кой знае колко строго купувачи на гласове. „Не виждам смисъл от щаб. И без него успяхме да сведем криминалния вот до приемлив минимум“, заяви Рашков по повод действията на МВР преди предишния вот, пише „Медиапул“.

„Чрез Пеевски не се издига авторитетът на ДПС“

Министърът, който от няколко седмици е на прицела на ДПС с обвинения, че полицията нарушава правата на симпатизантите им, съставяйки им предупредителни протоколи, обясни, че МВР ще се опита да работи както преди предишните избори. Той коментира и темата с връщането на Делян Пеевски в депутатските листи на движението. Рашков подчерта, че разчита това действие негативно, защото името на Пеевски е фигурирало на две места в последно време – сред санкционираните за корупция по глобалния закон „Магнитски“, а сега и в списъка „Досиетата Пандора“ на международното журналистическо разследване. „Нито един разумен човек не мисли, че това е безобидно. По такъв начин не се издига авторитетът на ДПС“, заяви Рашков.

Според последните разкрития на разследващия сайт Bird.bg Пеевски е бил свързан с три офшорки. Самият той твърди, че те никога не са имали дейност или осъществявали сделки. След публикуването на информацията той бе извикан в ДАНС. В „Досиетата Пандора“ се появи и името на майка му – Ирена Кръстева.

#Рашков #Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »