Ново проучване: ГЕРБ, води на БСП и Продължаваме промяната, но премиер ще е Кирил Петков

Ново проучване: ГЕРБ, води на БСП и Продължаваме промяната, но премиер ще е Кирил Петков
A A+ A++ A

ГЕРБ засега е първа сила с 24.2% вот на гражданите, ако изборите бяха днес. Това показва ново социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг, представено от Юлий Павлов в БТА-София. Изследването е направено в периода 6 – 10 октомври сред 812 пълнолетни граждани. 

Втора сила към момента е БСП с 15.8%. Следват „Продължаваме промяната“ (ПП) – 12.8%, „Има такъв народ“ (ИТН) - 11.7%, ДПС са с 11%, а „Демократична България“ (ДБ) - 10.3%.

Под бариерата пада „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) - 3.2%. Все пак те влизат в статистическата грешка и не е изключено да прескочат границата от 4%, смята Юлий Павлов.

Следват "Възраждане" с 1.7% и ВМРО - 0.7%. За друга партия биха гласували 3.7%. 

Според Юлий Павлов най-вероятно е мандат за съставяне на правителство да се реализира от "Продължаваме промяната", а премиер да е единият лидер на формацията - Кирил Петков. ПП имала потенциал да изпревари БСП и да стане втора сила. 

Само 55% от гражданите ще гласуват за същата политическа формация, която са избрали на вота за парламент на 11 юли, сочи още изследването. Това показва сериозно преразпределение на силите, смята Павлов. Печеливш от ситуацията е новата формация "Продължаваме промяната". Тя обира най-много от електората на ИТН, която се е сринала наполовина. 

Не малко избиратели на ДБ и ИБГНИ също се пренасочват към ПП. 

За президентските избори, според изследването, Румен Радев получава към този момент 49.5%, а Анастас Герджиков – 22.3%. Трети е Мустафа Карадайъ – 9.1%, а четвърти Лозан Панов – 7.5%.

Следват Костадин Костадинов - 1.7%, Луна - 1%, Милен Михов - 0.7%. 

Юлий Павлов смята, че Румен Радев е много малко вероятно да победи на първи тур (т.е. да вземе вот над 50%). Една от причините е, че по време на изследването не са били обявени всички кандидати за президент. Вчера стана ясно, че те са 23-ма. Според Павлов големият брой кандидати ще доведе до разпиляване на вота. 

Освен това избирателната активност трудно щяла да прескочи 50%, което също е изискване, за да няма втори тур. 

Изследването е направено по метода на пряко стандартизирано интервю "лице в лице". При тази големина на извадката при големите - 40-50-процентни, дялове възможната стохастична грешка е 3.5%. При по-малките стойности тя намалява докъм 1 - 1.2% при около 10-процентни дялове и повече не намалява, обяви Юлий Павлов. 

Проучването било самофинансирано частично. За една част от въпросите, свързани с евентуални промени в съдебната система, платило сдружението "Правосъдие за всеки".

#Продължаваме промяната #ГЕРБ #БСП #проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »