Парламентарни избори: ДБ остава без кандидат-депутати в Старозагорско

Парламентарни избори: ДБ остава без кандидат-депутати в Старозагорско
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия потвърди решението на Районната избирателна комисия в Стара Загора и отказа регистрацията на листата на Демократична България с кандидат-депутати.

Преди два дни, при предаването на документите, приемащите членове на РИК са установили, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното, което приносителят на документите трябва да предостави, не са подписани ръчно. Върху тях имало поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване.

РИК Стара Загора счита, че не са спазени изисквания от Изборния кодекс и на Решение на ЦИК относно регистрация на кандидатите за народни представители за изборите на 14 ноември. Необходимите приложение и пълномощно на приносителите не са подписани от представляващите коалицията лица - Христо Иванов и Ивайло Мирчев.

От комисията устно са дали указания на представителите на Коалицията да представят необходимите документи, подписани собственоръчно от представляващите коалицията, както и представените разпечатани книжа /предложение и пълномощно/ да бъдат изпратени на електронната поща на РИК до 17:00 часа на 12 октомври, когато изтича законовият срок за регистрация.

"Атанас Славов беше поканен да завери представените книжа, като верни с оригиналите им, но той отказа с аргумента, че заверка според него не е необходима. В 17:36 часа на електронната поща на РИК – Стара Загора постъпи имейл с подател Надежда Йорданова с прикачен файл.

Видно от публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за народни представители на ЦИК, горепосоченият имейл не е сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция на Коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ.

По време на заседание на РИК, в 18:02 часа, в залата влезе Магдалена Владимирова Овчарова, предоставяйки на Председателя на РИК една флаш-памет", обясниха преди два дни от РИК. От обединението внесоха жалба срещу постановения отказ за регистрация. 

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. 

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »