Кацаров: Не се налага локдаун, а въвеждане на зелен сертификат

Общество | 15 октомври 2021, петък / 15:01| Показвания:Министър на здравеопазването Стойчо Кацаров каза пред журналисти, че се предвиждат промени в здравната система.

"Спешната помощ се нуждае от промени и подобрения, за да се работи по-добре и по-лесно хората там. Смятам, че персоналът се нуждае от по-добро възнаграждение", каза Стойчо Кацаров.

Д-р Кацаров коментира и предложените алтернативни допълнителни мерки от главния държавен здравен инспектор.

"Предложени са два вида мерки – да се използва зелен сертификат и се предлагат допълнителни ограничения, ако не се стъпва на зелен сертификат. Има и конкретни мерки за училищата. Отчетите се парвят на база община, а не на база област, за да може повече училища да работят присъствено", каза още той.

"В понеделник съм свикал извънредно заседание и съм възложил да бъдат закупени 1 милион антигенни тестове, които ще бъдат за сметка на държавата. Тестването ще бъде извършвано в някои от сертифицираните лаборатории, за да може да се издаде сертификат, това е т.н. "зелен" сертификат", каза още той.

"Самият тест ще е безплатен, но вземането на пробата ще се заплаща", уточни Кацаров и допълни, че сертификатът ще важи "48 часа след антигенен тест и 72 часа след PCR тест".

Относно предложението неваксинираните хора да си заплащат лечението, Кацаров каза: "ще бъде разгледано от експертите на здравното министерство".

"Засега пълен локдаун не се налага. Става дума за конкретни предложения." каза още той.


Тагове: Кацаров

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси