Община Царево засекрети досието "10 къщички" в Синеморец

Община Царево засекрети досието "10 къщички" в Синеморец
A A+ A++ A

Община Царево спусна информационно затъмнение за десетте "малки къщички" в Синеморец, както и за други застроителни мероприятия.  След като през април под граждански натиск общината най-сетне публикува онлайн регистър на издадените документи в раздел "Устройство на територията",  оттогава нищо не е актуализирано.

Кметът Георги Лапчев дълго отказваше публичност за строителните обекти на морския бряг и специално за вилата на известен столичен архитект в местността "Поляните".  В началото на април фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг" (https://www.facebook.com/groups/SaveSinemorets ) призова гражданите масово да подават заявление по Закона за достъп до информация общината да предостави по електронен път разрешителното за строежа на въпросната сграда (за законността й текат прокурорски проверки).  Гражданите се отзоваха на апела и под дъжда от заявления общината реагира - на 12 април на сайта й изгряха" 6 категории с документи – екселски таблици (http://www.tzarevo.net/index.php/administratziya/publichni-registri/itemlist/category/220-registar-deklaratzii-po-zpkonpi-po-chl-35-al-1 )

Но откритостта на кметството се изчерпа с това. Справка, направена на 15 октомври, показва, че екселските таблици не са актуализирани и допълвани повече от 6 месеца. Последната редакция е от 12 април и е в секцията "Издадени разрешителни за строеж". В другите 5 категории документите са с още по-задна дата.

 

Липсата на актуални данни е пречка за активните граждани да проследяват какво се случва на територията на общината и съответно да реагират навреме, ако подозират че нещо не е наред.

Очевадният пример:

През пролетта на 2021 г. в два имота с обща площ от 1,09 Дка, в местността "Поляните", се появяват 10 броя 2-етажни къщички за гости. Описанието "къщички" е посочено в сайта на въпросните обекти. След запитване по ЗДОИ до Община Царево става ясно, че "къщичките" се водят преместваеми обекти, съответно за тях не е необходимо издаване на строително разрешение. От общината посочват, че за обектите има издадени разрешения за поставяне по чл.56 от ЗУТ. Разрешенията са 2 на брой, за по 5 преместваеми обекта с търговска цел, а датите на издаване са съответно: 21.01.2021 и 25.03.2021. Недоумение буди фактът, че посочените разрешения за поставяне не фигурират в публикувания общински "Регистър разрешения за поставяне на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане". Последната дата на редакция на въпросният документ е с дата: 05.10.2020г. (http://www.tzarevo.net/index.php/administratziya/publichni-registri/item/2970-2021-04-12-10-04-00 ) Това автоматично означава, че гражданите не могат да проверят колко преместваеми обекта имат издадени разрешения за 2021 година.

За 10-те "къщички" РИОСВ-Бургас е излязла със становище, че инвестиционното предложение може да бъде реализирано след изграждане на локална пречиствателна станция за отпадъчни води(ЛПСОВ) - документ с № ПД-3130(14.01.2019), издаден от регионалната екоиспекция. За изграждането на подобно съоръжение е необходимо строително разрешително, издадено от Община Царево. В регистъра на сайта на общината (http://www.tzarevo.net/index.php/administratziya/publichni-registri/item/2972-2021-04-12-10-09-03 ) подобен документ липсва. Последната дата на редакция на въпросният регистър е с дата: 12.04.2021г. Липсва информация и дали локалното пречиствателно съоръжение е въведено в експлоатация. Това става видно от "Регистър на обектите, въведени в експлоатация". Последната редакция на регистъра е от миналата зима -  от 22 декември (http://www.tzarevo.net/index.php/administratziya/publichni-registri/item/2971-2021-04-12-10-06-23 ).

Ако приемем за "чиста монета" данните, публикувани на сайта на Община Царево, излиза,  че "десетте малки къщички" не отговарят на нормативните изисквания за експлоатация. Но обектите приемаха гости през отминалото лято.

Битката на гражданите с общината за откритост и прозрачност очевидно трябва да продължи, за да знаем какво реално се случва. Асбудното е, че се налага всеки път да искаме информация по ЗДОИ, за да получим данни, които трябва да са публикувани на сайта на общината. Остава впечатлението, че някой се опитва да откаже гражданите да упражняват контрол и да бъдат коректив на местната власт.

За всички документи, касаещи въпросните "къщички" е изпратено запитване по ЗДОИ до отговорните институции – Община Царево, РДНСК-Бургас, РИОСВ-Бургас, Басейнова дирекция и ВИК-Бургас. Очакваме отговорите с огромно нетърпение. 

 

* Авторът е учредител на фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг"

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »