БАЗ и СЗБ се присъединяват към протеста на 19 октомври срещу космическата цена на тока

БАЗ и СЗБ се присъединяват към протеста на 19 октомври срещу космическата цена на тока
A A+ A++ A

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се присъединяват към общонационалния протест на работодателските организации и синдикатите срещу космическите цени, които достига токът в България. В 12 часа на 19 октомври 2021 година всички заедно ще излезем пред сградата на Министерски съвет, за да кажем на властта какво мислим за бездействието й.

Сегашните равнища на цените на електроенергията за небитови потребители са непосилни за повечето предприятия. Те са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните. Не се е случвал никога дори и близък до този ръст! Над 600 000 небитови абоната са подложени на ценови шок - не са само големите и средните промишлените предприятия, а и малкият бизнес. Това са и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, всички небитови потребители на електроенергията.

Това води до неплатежоспособност на предприятията, инфлация и обедняване. В тази кризисна ситуация не са предприети никакви мерки за компенсиране на предприятията. Водени от горното настояваме за компенсация на СВРЪХразхода за всеки небитов потребител на електроенергия, с което цената на електроенергията за индустрията поне да се доближи до тази на регулирания пазар. За времето от август 2021 г. до месеца, когато цената се нормализира. Искаме да се компенсира поне 75 % от разликата между прогнозната цена на КЕВР (119 лева за мегаватчас) и реалната цена за небитови потребители (около 400 лева през последните дни) – разлика, която държавата получава под формата на дивиденти от СВРЪХпечалбите, които ще надхвърлят с над милиард лева планираните от БЕХ и още толкова СВРЪХприходи във Фонда за сигурност на елекроенергийната система и бюджета. Компенсациите трябва да са незабавни (а не догодина)! Компенсациите трябва да са адекватни - от порядъка на 200 лева на мегаватчас за октомври (а не символичните 50 лева за МВтч)!

Компенсациите трябва да са за всички (а не за няколко предприятия, основно държавни)! Искаме допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от скока на цените на тока и другите енергоносители. Настояваме да спре престъпното бездействие по отношение на цената на електроенергията на „свободния“ пазар! НЕ на енергийното робство! Настояваме и за справедливи компенсации за всички бизнеси, работещи под ограничения. Настояваме за промяна на мярката 60/40 до работеща такава и за сектор ресторантьорство и хотелиерство. И понеже знаем, че ще се направи опит нашият протест да бъде изопачен – подчертаване: Протестът не е политически! Борим се за бизнеса си и за хората, които хранят семействата си чрез него!

#протест #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »