Търговците на дребно с 5 искания

Търговците на дребно с 5 искания
A A+ A++ A

Търговците на дребно излязоха с 5 искания към здравния министър във връзка с въвеждането на зелени сертификати.

На първо място от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, настояват за гратисен период, в който да организират дейността си. „Имаме изключително кратко време за реакция, което ни коства огромен човешки и финансов ресурс.  На много въпроси нямаме отговор: кой контролира клиентите за „зелен сертификат“, от магазините очаква ли се да проверяват валидността му, какво правим със служителите, които имат антитела и т.н. Имаме нужда от „отсрочка“ при влизането на заповедта в сила“, поясняват от БРА. Те посочват, че ако сега решат да се ваксинират, на продавач-консултантите ще им трябват минимум 28 дни за завършен курс на ваксинация затова апелират да се приеме предложението сертификат да се издава и след първата доза ваксина.

На второ място търговците настояват тестовете, които държавата изисква, да са безплатни за всички.  „Един милион и половина безплатни антигенни тестове са доставени на България от Европейската комисия“, припомнят от БРА и призовават те да се разпределят така, че да покрият и магазините на дребно в търговските центрове, или ако това е невъзможно, да има друг тип държавна подкрепа за сектора. Търговците на дребно са в готовност да открият пред обектите си мобилни пунктове за ваксинация. Когато откриват нови работни места, „зеленият сертификат“ ще бъде задължително изискване.  

Третата препоръка на БРА е да се изплащат помощи за служителите, които са ваксинирани и искат да работят, но са принудени да останат у дома заради онлайн обучението на децата си.

Четвъртото искане на БРА е служителите да могат да доказват, че са прекарали заболяването не само чрез „зелен сертификат“, но чрез изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 или друг научен метод.

„Зелени сертификати“ да се изискват навсякъде, независимо от размера на магазина или бранша, е петата предложена от БРА мярка. „Аршинът, с който в момента се мери, е двоен“, посочват те. „За магазините над 300 кв.м. важат едни правила, за по-малките – други“. Струпването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната администрация, където не се изисква сертификат, също крие риск от заразяване.

Между 10 и 15% от търговците на дребно в България вече са фалирали. От началото на епидемичните мерки спадът в оборотите на магазините с обекти извън търговски центрове е 40%, а на тези, които имат магазини само там, е 100%. Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, както и голяма част от приходите на държавата като данъци и осигуровки, отбелязват от БРА.

 

#бизнес #търговци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »