Вече издават зелен сертификат и с положителен антигенен тест (ЛИНК)

Вече издават зелен сертификат и с положителен антигенен тест (ЛИНК)
A A+ A++ A

Считано от днес всички, които могат да докажат с положителен резултат за COVID-19 с антигенен тест, и имат регистрация в Националния регистър за борба с COVID-19, имат право да си изтеглят удостоверение за преболедуване от сайта на Националната здравно-информационна система, съобщава "Информационно обслужване".

То ще важи само на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница. Необходимо е за достъп до ресторанти, фитнес центрове и спортни зали, до кина, молове, театри.

Желаещите трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19. Те ще получат SMS код, който трябва да въведат в страницата на портала.

Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19.

Гражданите, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в COVID регистъра, ще продължат да ползват европейския зелен сертификат. Въпреки че съгласно Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент продължителността на сертификата за преболедували с доказан PCR тест е 180 дни, във връзка с новите противоепидемични мерки за територията на България, неговата валидност е удължена до 365 дни от датата на първия положителен тест.

1.470 млн. е броят на изтеглените зелени европейски сертификати до този момент. Само от обявяването на епидемичните мерки на 19.10.2021 г. до този момент гражданите са изтеглили над 550 хил. сертификата от общия брой.

Днес от 9 до 10 ч е бил поставен рекорд по изтеглени сертификати – 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 хил. От тях 13 000 са удостоверения за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, което е около 20% от всички изтеглени документи.

#антигенен тест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »