Родители масово отказват децата им да бъдат тествани, за да влязат в училище

Родители масово отказват децата им да бъдат тествани, за да влязат в училище
A A+ A++ A

Идеята децата да се върнат в училище при тестване срещу COVID-19 два пъти в седмицата, предизвика предимно негативни реакции в родителите. Има и такива, които са съгласни, стига децата да не учат онлайн. 

За да се намали стресът при учениците от взимането на проба, властите обещаха да осигурят щадящи тестове – без бъркане в носа или гърлото.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова обясни, че са предложили въпросната мярка още преди началото на учебната година. Според нея мярката се въвежда на прекалено късен етап, когато заболеваемостта е много висока.

Експертът Пламена Николова от "Национална мрежа за децата“ разказа, че е обсъдено при този вариант да не се карантинират класове, ако има болни ученици.

"Аз предлагам и МЗ и МОН да излязат с много ясна информация и да отговорят на всички въпроси на родителите, защото те са абсолютно резонни. Не знаем ще трябва ли да се потвърждава положителен резултат с PCR и какви ще бъдат последствията“, добави тя в "Тази сутрин" по bTV.

Директорът на 70 ОУ "Св. Климент Охридски“ Величка Таседжикова обясни, че информацията им е основно от медиите.

"Знаем толкова, колкото и родителите на този етап, не знаем каква ще бъде организацията. Учителите не са готови да взимат проби от учениците, защото нямат необходимата квалификация“, заяви педагогът.

По думите ѝ ако учителите трябва да тестват учениците, ще има забавяне в началото на учебния ден. Спорен е въпросът къде ще се провеждат тези тестове – в класните стаи, навън или в други помещения.

"Ще е необходимо взимането само на слюнка от децата, методът е неинвазивен. След което пробата се смесва с реактива и се чака резултатът. Кой ще го прави това – в германия, например, децата сами отделят слюнка в контейнера, който им е даден, след което бива събиран и тестван от медицинско лице. Ангажиментът на учителите е просто да организират децата“, каза Бацелова.

Според епидемиолога грешки в резултата са възможни, но големият плюс е, че така може да се предотврати болни деца да ходят на училище.

"Вчера пуснах въпрос към родители, които живеят в чужбина – как се случва при тях. Опитът е разнообразен. В някои държави са приели, че родителят е достатъчно отговорен – раздават тестовете на децата и родителите го тестват преди да го изпратят на училище“, каза Николова.

По думите ѝ трябва да се обясни, че това тестване ще се случва само при много високи нива на заболеваемост, а не до края на учебната година. Тя каза още, че не бива родителите да отхвърлят с лека ръка този вариант децата да бъдат присъствено на училище.

#родители #учители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »