Краят на ерата „Меркел“: Бундестагът я освободи официално от поста канцлера

Свят | 27 октомври 2021, сряда / 11:00| Показвания:Германия се раздели с двама от най-емблематичните си политици за последния половин век.

След първото заседание на новия парламент Ангела Меркел официално беше освободена от поста канцлер, но ще продължи да изпълнява задълженията си като служебен премиер.  Тя ще остане на поста до постигането на коалиционно споразумение между партиите, получили най-високо доверие на изборите.

Ангела Меркел е начело на изпълнителната власт в Германия от 2005 г. През октомври 2018 г. тя обяви, че през 2021 г. няма да бъде кандидат за канцлер.

Връчвайки на Меркел документа за освобождаване от поста федерален канцлер, президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер ѝ благодари, че е превела страната през трудни периоди, особено по време на последния си четиригодишен мандат. Миналата седмица Меркел беше сърдечно изпратена от колегите си лидери на държавите от ЕС и от бившия президент на САЩ Барак Обама.

В последните си седмици като служебен канцлер тя ще представлява Германия на срещата на високо равнище на Г-20 в Италия, както и на международната конференция за климата в Глазгоу идната седмица, предаде БТА.

На първото заседание на новия паралмент депутатите избраха и нов председател на парламента на мястото на Волфганг Шойбле. 79-годишният консерватор беше най-дългогодишният член на Бундестага, където е бил избран за първи път в далечната 1972 г., предаде bTV.


Тагове: Меркел

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси