МЗ разясни какви са разликите между ваксините и как действат на организма

МЗ разясни какви са разликите между ваксините и как действат на организма
A A+ A++ A

От Министерството на здравеопазването продължават с разяснителната си кампания и този път ни казват каква е разликата между ваксините срещу Covid-19.

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:

- иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna.

- аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. “spike” протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от EMA.

- антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такива са ваксините на Novavax и Sanofi-GSK, които понастоящем се оценяват от EMA.

#МЗ #ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »