Атакуват броенето на машинните разписки в съда (ВИДЕО)

Атакуват броенето на машинните разписки в съда (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Решението на ЦИК на изборите след две седмици да бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласуване е атакувано в съда.

Жалби срещу решението внесоха от „Демократична България“ и от „Изправи се. БГ Ние идваме“, подкрепени от „Продължаваме промяната”.

Според жалбата на „Демократична България” Изборният кодекс никъде не въвежда задължение да се броят контролни разписки и с решението си на практика ЦИК дописва и променя кодекса. От коалицията посочват, че законът предвижда съхраняване на разписките, за да послужат при оспорване на изборния резултат - но не и да се използват за контролно броене от секционната комисия.

„Ако се въведе 100% броене на тези разписки, работата на изборните комисии силно ще се затрудни и рискува да доведе до срив на отчитането на изборните резултати, а това на свой ред да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване”, предупреди в петък съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Това решение тежко нарушава Изборния кодекс и е опит да бъдат върнати манипулациите в секционните комисии”, заяви от своя страна Мая Манолова от „Изправи се. БГ Ние идваме“. Тя поясни, че решението е дело на новото мнозинство в ЦИК - ГЕРБ, ИТН, ДПС и БСП.  Колегата ѝ адвокат Николай Хаджигенов също посочи, че разписките нямат правна стойност, такава стойност за резултатите на изборите имат само бюлетините, което прави броенето безсмислено.

Жалбата на ИБГНИ бе подкрепена и от Кирил Петков и Асен Василев, според които завръщането към ръчно броене на хартиени разписки може единствено да създаде ненужно напрежение в изборния ден.

За ръчно преброяване на разписките настояваха от ГЕРБ още преди изборите през юли, а президентът Румен Радев настояваше за същото преди първите избори за годината – тези през април, когато ГЕРБ все още управляваше. Пълното броене обаче се въвежда едва сега. На последния вот през юли имаше само контролно броене на разписките от машините в 1343 секции в страната и над 30 извън нея. В останалите секции броене нямаше.

При контролните секции в чужбина имаше известно разминаване, а резултатите от тези в страната се забавиха изключително много. След проверка на протоколите Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, че методът за броене на разписките от машината на ниво секция е ненадежден, припомня Mediapool.

Броенето на контролните разписки във всяка секция обаче напълно обезсмисля машинното гласуване. Преди ден заместник-председателят на ЦИК и говорител на комисията Цветозар Томов призова колегите си да отменят взетото решение, защото поставя пред риск изборния процес.

#ЦИК #избори #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници