Кръчми и магазини измислиха хитър бизнес, в който дават шанс за купон на хора без сертификат

Кръчми и магазини измислиха хитър бизнес, в който дават шанс за купон на хора без сертификат
A A+ A++ A

Кръчми се рекламират, като отдават помещенията си за частни партита за антиваксъри, пише „Телеграф”.

Редица малки заведения не могат да си позволят да работят според новите правила с изискване на зелен сертификат от персонал и посетители. В резултат на това на страниците им в социалните мрежи се появиха обяви, в които собствениците предлагат баровете и кафенетата си под наем.

„Искате да се забавлявате с приятели, но не сте ваксиниран или преболедувал и отказвате да си направите тест – имаме оферта за вас. Срещу 300 лв. можете да наемете нашите помещения за три часа. Ще разполагате с цялото ни оборудване,  но ще трябва да се обслужвате сами, тъй като заведението е затворено и няма персонал”, гласи една от обявите в нета.

Междувременно и други частници бойкотираха зелените сертификати. Така например мебелен магазин, разположен на повече от 300 кв. м., който според заповедта на здравния министър трябва да работи с пропускателен режим, залепи на витрината си „Тук пазаруваш  без сертификат”. „Да заповядат проверяващите, да пишат глоби, ще се видим в съда”, казват собствениците на обекта.

Много са заплахите за дела срещу заповедта за зелени сертификати. Адвокати пък дори предлагат безплатно услугите си на засегнатите от новите мерки. В социалните мрежи се разпространяват и инструкции „Какво да направите, когато ви поискат „зелен сертификат””.

Те са предназначени за работници и студенти, като се посочва, че стъпките са съгласувани с юристи. Те съветват служителите при изискване от страна на работодател на зелен сертификат, да вземат вътрешна заповед, да надлежно подписана и подпечатана, в която е описано изискването.

Според адвокатите такава заповед, основана на подзаконов акт – заповед на министъра на здравеопазването е „нищожна” пред съда и е гаранция, че делото ще бъде спечелено.

Ако работодателят откаже да предостави такава заповед, следва да се подаде сигнал до Инспекцията по труда.

И ако някои частници директно подпомагат неваксинираните, други директно се обявяват срещу ваксинираните. Така например учител по езда публикува съобщение, че „поради създалата се дискриминационна ситуация относно зелените сертификати, с цел опазване на разумните и клинично здрави хора, преустановявам приема на ваксинирани лица за обучение по езда”.

Частни школи за уроци по чужд език на възрастни също публикуваха информация, че ще работят единствено с неваксинирани клиенти, а за ваксинираните остава възможността само за онлайн часове.

„Така изказваме несъгласието си с въведените мерки, които ограничават правата на неваксинираните. Зеленият сертификат не може да е условие да учиш, да ходиш на работа, да пазаруваш”, се посочва в съобщението.

Междувременно след въвеждането на новите изисквания за пропуск само срещу зелен сертификат цените на документа скочиха драстично на черния пазар. През лятото в сайт за нови и употребявани стоки се появи обява за сертификат на цена от 350 лв.

Документът беше съвсем легитимен – издаден от лекар през Националната информационна система. Сега в двата най-големи сайта такива оферти не се откриват. За сметка на това обаче търговци изпращат лични съобщения на случайни потребители, в които им предлагат да си закупят зелен сертификат. В други по-малки сайтове за обяви пък се намират директни предложения.

„Издавам оригинални цифрови COVID-19 сертификати, зелени сертификати и QR кодове”, гласи една от обявите. В нея се посочва, че цената е „по договаряне”, а осъществяването на връзка става единствено по скайп и имейл.

Репортер на „Телеграф” се свързва с един от търговците. В писмена кореспонденция той обяснява, че цената на документа е 500 лв. за ваксината на „Янсен”, но има и опция за избор на ваксина, която да бъде вписана в сертификата и така цената удря 700 лв. Изискването е да бъде изпратена снимка от лична карта и половината сума капаро. Самият сертификат се получава по куриер.

#неваксинирани #бизнес #кръчми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"