Тестовете за ученици: Какви са очакваните проблеми

Тестовете за ученици: Какви са очакваните проблеми
A A+ A++ A

Директорът на столичното 119 училище Диян Стаматов разясни, какви биха били проблемите за връщане на малките ученици в клас.

Той посочи, че тестването няма да бъде с близалки, както беше обявено преди дни, а с пипети, които са много малки и всичко това ще изисква повече време и по-голям ресурс от хора, които да се занимават с взимането на материал за изследване.

„Тестването ще бъде за децата от 1 до 4 клас. Казусът е, че този тест е подходящ за ученици, които са на 16-17-години. Това е първата голяма изненада, която ни предстои. Директорите не са подготвени за този процес. Очакванията ни бяха това да бъдат близалки и децата да ги ползват много игрово, а не да бъде толкова сложно. Този тест средно ще се извършва за 10-20 минути. Ако дете в първи клас го прави, то към него трябва да има поне двама човека. Поставянето на тези малки части (пипети) за такава група деца отнема поне 1 час, с което се обезмисля целият ход на тестването. След 15-ата минута става смесване на потоци от деца", каза Диян Стаматов.

"Следва класът да излезе навън и да се почисти помещението, което означава голямо движение на хора и ако в клас има дете с положителен тест, се образува една голяма група от деца, които да бъдат взети от своите родители. За да дойдат те от своето работно място, имайки предвид, че София е голям град, се изисква също доста време. Всичко това подсказва, че е много хубаво замислено, но не е адекватно подредено", каза още той.

"За мен това е упрек към здравният министър, който не се е съобразил с възможностите на деца от 1 до 4 клас", подчерта още той.

Стаматов изрази притеснение, че след седмица-две може да няма налични тестове.

"Обществената поръчка, която е направена, е за 400 000 теста, а в момента в страната има 230 000 ученици от начален етап. Ние нямаме сигурност на продължителността на този процес", каза още той.

#тестове #деца #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »