КТ „Подкрепа“ против диференцирано увеличение на пенсиите

КТ „Подкрепа“ против диференцирано увеличение на пенсиите
От КТ „Подкрепа” настояват от 1 април всички пенсии да се преизчислят с актуалния среден осигурителен доход за 2012 година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От КТ „Подкрепа“ се обявиха против идеята на управляващите за диференцирано увеличение на пенсиите в зависимост от годината, в която са отпуснати.

„Нещата са трагични, защото въпросът откъде ще се вземат пари стои с пълна сила. Този въпрос остава висящ и всички ние трябва да настояваме да получим категоричния отговор“, заяви президентът на синдиката Константин Тренчев, цитиран от БГНЕС.

Според него това, че в публичното пространство се чуха идеи за облагане на пенсиите с данък и за данък върху спестяванията на хората, означава, че „много сме я закършили с парите“.

„Пари се генерират от работещите, а всички сигнали, които имаме, е, че икономиката затъва. Контролът се засили, но това дали е достатъчно“, коментира още Тренчев.

От КТ „Подкрепа“ настояват от 1 април всички пенсии да се преизчислят с актуалния среден осигурителен доход за 2012 година.

Синдикалистите не приемат и начина, по които се предлага да стане самото индексиране – по хармонизираната инфлация за разглеждания период, която е по-ниска от официалната за страната, защото отчита и потреблението на луксозните и по-скъпи стоки.

Синдикатът ще настоява при преизчисляване на пенсиите да се използва инфлацията, измерена с по-малката потребителска кошница.

„Именно тази кошница съдържа предимно хранителни стоки, които се използват от пенсионерите, стоки, които са поскъпнали в последните години“, коментира експертът на КТ „Подкрепа“ и бивш управител на НОИ Николай Николов.

„Пенсиите са нещо, което трябва да бъде зона, забранена за политици“, каза пък вицепрезидентът на синдиката Димитър Манолов.

Той припомни, че според чл. 100 на Кодекса за социално осигуряване „пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт“ и попита защо въпреки този текст пенсиите се увеличават от 1 април.

Синдикатът напомня на ГЕРБ, че не иска да изпълни предизборното си обещание за вдовишките добавки, което е и записано в Кодекса за социално осигуряване. От началото на следващата година вдовишката добавка трябваше да се увеличи от 26.5% на 30%.

КТ „Подкрепа“ иска да се увеличи минималният размер на обезщетението за безработица в зависимост от ръста на инфлацията след 2009 година.

Те не приемат и замразяването на обезщетенията и помощите за майчинство и отглеждане на децата.

Синдикалистите одобряват идеята за повишаване на минималната работна заплата на 310 лева от началото на 2013 година, но искат в средата на годината да има още едно увеличение – на 330 лева.

КТ „Подкрепа“ припомнят, че бюджетът на ДОО за следващата година все още не е разгледан на заседание на Надзорния съвет на НОИ и двата синдиката все още не са имали възможност да изкажат официално експертното си становище.

До 1 октоври те все още не са били получили проектозаконите на ДОИ, НЗОК и проектобюджета за държавния бюджет за 2013 година.

#НЗОК #ДОО #ГЕРБ #Националния осигурителен институт #Димитър Манолов #Николай Николов #НОИ #пенсии #Константин Тренчев #КТ „Подкрепа“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »