Стойчо Кацаров с твърда позиция за локдауна

Стойчо Кацаров с твърда позиция за локдауна
A A+ A++ A

Сегашните мерки срещу разпространението на коронавируса работят и не се налага локдаун, увери здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV. Той отчете, че е спряло нарастването на случаите на новозаразени и това показва, че мерките работят.

"Причината е, че хората ги приеха и сами ги спазват, а не толкова на контрол, упражняван от властите", каза още здравният министър.

Той обаче отбеляза, че остава рискът за здравната система, защото „хората, които влизат в болница сега,  са хората, които са се заразили миналата и по-миналата седмица“.

"Заплахата е да не можем да приемем всички болни в болници и да ги лекуваме. Това е най-лошото нещо, което може да ни се случи. Ако не продължим да се придържаме към тези противоепидемични мерки, ако не продължим да се ваксинираме масово, нищо добро не ни чака", предупреди Кацаров.

Той изрази мнение, че властите не са се провалили с ваксинацията. „Ваксинирането е доброволно. Няма човек, който да не е информиран за необходимостта от ваксини, но създадените негативни нагласи към науката и политиката се преодоляват много трудно и бавно. Но добрата новина е, че през последните седмици имаме ръст на ваксинирането. За последните две седмици 200 000 души са си поставили доза от ваксините, което е четири пъти повече от предишните две седмици, коментира министърът.

Той коментира и протестите у нас срещу въвеждането на "зеления сертификат", като по думите му това са акции, организирани от партии, за печелене на гласове.

Кацаров категорично отрече изборите да са причината да не бъде налаган локдаун. „Вижда се, че мерките са адекватни. Увеличи се и броят на тестваните хора. Миналата година през ноември затвориха държавата - но тогава нямаше ваксини, нямаха и опит“, посочи Стойчо Кацаров.

#локдаун #Стойчо Кацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »