Как да получите пари за отопление

Как да получите пари за отопление
A A+ A++ A

Над 300 000 ще са българите, които ще получат помощи за топло тази зима. Това съобщиха пред „Телеграф“ от социалното министерство. Вчера правителството прие допълнителни разходи от 15 млн. лв. за изплащане на еднократна финансова подкрепа от 300 лв. за отопление на още около 50 000 семейства.

Досега одобрени за подкрепата са 252 682 българи. Те обаче получават еднократна целева помощ от ноември до март в размер на 523 лв. За този по-голям бонус кандидатстването приключи на 31 октомври.

Зад борда

Хората, които за малко не успяха да се класират, получават втори шанс. Отпадналите кандидати ще бъдат включени служебно в списъците за по-малката помощ от 300 лв. Шанс имат и семейства, които не са подали документи първия път, но смятат, че могат да отговорят критериите. Право на бонуса имат хората и семействата, получили отказ поради превишение на определения диференциран доход с до 30 лв. „Разширяваме кръга на лицата, които са с регистрация в Бюрата по труда по-малко от 6 месеца. На тази подкрепа ще имат право и всички лица с увреждания, над 50% загубена работоспособност, самотно живеещите възрастни хора, самотните родители с деца до тригодишна възраст и всички рискови групи, които попадаха в условията за получаване на месечна финансова помощ за отопление", разясни социалният министър Гълъб Донев.

Заявленията си новите кандидати ще депозират в дирекциите за социално подпомагане. Това трябва да стане до 14 дни след влизане в сила на постановлението на МС, тоест от обнародването му в Държавен вестник, което вероятно ще се случи следващата седмица.

И в натура

От одобрените до момента 252 682 лица и семейства 217 000 са получили еднократно 523 лв. за твърдо гориво (дърва и въглища), съобщиха от социалното министерство. 2200 души са предпочели да вземат помощта си в натура. Подкрепа за ток тази зима ще ползват 28 199 семейства, а за парно - 4766. Помощите за топло са подкрепа за много домакинства у нас. Според швейцарския новинарски портал Nau.ch 30,1% от хората в България не могат да си позволят достатъчно отопление през студения сезон. За сравнение в Швейцария този процент възлиза на 0,3.

 

#отопление #помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »