Кантарджиев: Положението е бедствено, а най-лошото иде тепърва, защото...

Кантарджиев: Положението е бедствено, а най-лошото иде тепърва, защото...
A A+ A++ A

"Положението е бедствено, никога не сме имали 112 хиляди активни случай. Второ, никога не сме имали толкова много случай на седмична база. Столицата никога не е била с 1300 на дневна база" - това заяви пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болест.

"Последната седмица имаме едно хубаво време, дай боже тази тенденцията да се запази и случаите да намалеят. Следващите дни очакваме увеличени на броят на смъртните случаи. Те се забавят 2-3 седмици след пика", добави той.

"В София в двете военни болници имат над 100 случаи които са в интензивните К-19 отделения. Другите големи болници са с около 30 души на интензивно лечение. Трябва да се подготвим, че ще имаме увеличение на смъртните случаи".

"Аз не съм привърженик на локдаун, 2020-та година не допуснахме камионите с умрели както бяха в Италия. Когато нямаше ваксини, едно предприятие не беше затворено в България".

"По-добре антигенните тестове на децата да се правят вкъщи, вместо в училищата. Аз като немски възпитаник приемам немския опит. Ако родителите бъдат обучени, няма да имат проблеми. Детето не трябва да е яло, да е пило или да е дъвкало дъвка преди да се направи теста", предупреди професорът.

"Винаги има пробив във ваксините. От 1000 ваксинирани 50-60 могат да се заразят. Но те ще отделят в много по-малко количество вируси. Няма такова нещо, че всички ваксинирани заразяват. Ще прекарат много по-леко, отколкото ако не са ваксинирани".

"Специално при коронавируса, за разлика от другите есенни вируси, където децата заразяват бабите и дядовците, тук е обратното. Възрастните заразяват децата. Ваксинираните учители в София са над 40 процента. Ако Кацаров простичко беше казал още лятото, че ще има зелени сертификати, щеше да е друго".

Проф. Кацаров призова министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров да се взимат проби от всеки който влезне в болница и е ваксиниран, за наличие на антитела. Според него, по-този начин, ще могат да се засичат гражданите които злоупотребяват с фалшиви зелени сертификати. 

#Тодор Кантарджиев #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »