Нови разрития: Бойко Рашков с поредна порция наршения на АМ "Хемус" (ВИДЕО)

Нови разрития: Бойко Рашков с поредна порция наршения на АМ "Хемус" (ВИДЕО)
A A+ A++ A

В България има практика под прикритието на текущ ремонт и поддръжка се прави основен ремонт на пътищата. Това заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

"Стигнахме до заключението, че това се прави, защото текущият по документи е по-евтин, изисква по-кратък срок и по-малко гаранции. Установихме дейности, които се правят по-скъпо, с по-малък контрол за качеството и без гаранции”, допълни тя.

“Ние заварихме 5-годишни договори с фирми за области при които констатирахме финансови несъответствия. Например, в област "Х" фирмата трябва да осъществява поръчката за 20 млн. лева, а с дадени задания от АПИ фирмата е извършила работа за 200 млн. лева. Всички дейности имат общ бюджет от около 400 млн. лева, а фирмите имат претенции за извършена работа за 1,5 млрд. лева. Тези пари не са осигурени в бюджета”, каза още регионалният министър.

От своя страна вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че "политиците преди служебното правителство са виновни за състоянието на пътищата към момента".

 

Рашков и Комитова
БГНЕС

 

„Неочаквано е за мен, че откриваме нови обстоятелства, нови факти, които ще ни задължат да започнем проверка и в насока изясняване защо се е преминавало от един вид строителна дейност към текущ ремонт. Тези материали трябва да започнат в МВР и да започнем изследване на всеки един случай поотделно. Изглежда някой се е облагодетелствал от замяна на думичката „общ“ с думичката „текущ“ ремонт. Трябва да видим кой е този човек и да му потърсим отговорност. Схемата е почти идентична с изграждането на АМ „Хемус“ – алчност, стремеж към забогатяване на определени хора, приближени към властта. Защо повече от десетилетие се извършва такова нещо?", запита Рашков.

Според него държавата е имала възможност да има добре поддържани пътища. "Но и това не сме направили заради някои политици преди нас. Тук очевидно фактор се явява субективният. Средствата ги има, но резултатът липсва. Правим някакви камуфлажни ремонта с цел да извлечем по-големи печалби, да присвоим по-големи суми от държавните финансови ресурси. Ние ще продължим работата по разследване и в тази посока. Оставам с горчиво впечатление, че онези, които са били на отговорни постове в МРРБ, са източник на криминални случаи. Строителството у нас е превърнато в източник на престъпни доходи. Не искам да го сравнявам с нещо много грозно. От това министерство се очаква да направи страната ни много по-привлекателна, коментира Рашков.

 

Рашков и Комитова
БГНЕС

 

Запитан на чия банка е собственик Бойко Борисов, Рашков отговори следното: „Няма изобщо да коментирам какво е коментирал един пропаднал политик по отношение за моята личност. Ако лидерът на ГЕРБ е посъветвал Петя Аврамова да не се яви на разпит, това е в контекста на неговото минало като член на СИК, която е една силова организация, която не признаваше законите на страната. Тези шкафчета, които прокуратурата не пожела да разследва с какви банкноти са пълни, вече е почти ясно откъде са. Борисов дължи обяснение пред народа,. Борисов си е назначил прокурор, затова няма да бъде разпитван. По-голям имунитет от това да си назначиш главен прокурор няма", заяви още Рашков.

A, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще даде вътрешният министър Бойко Рашков на съд. „Докато прави тези фантасмагории, че аз имам банка, днес вече сме оформили документите и го давам на съд, защото това са сериозни обвинения", обясни Борисов по време на посещението си в Раковски.

Преди дни Бойко Рашков обяви, че пари за строежа на автомагистрала "Хемус", отпуснати авансово, са преминали през банка, собственост на Борисов.

"Благодаря на медиите, които ни сигнализираха, че хората на Радев викат на разпит Петя Аврамова и Николай Нанков, за да си правят предизборна пропаганда. Защо не ги призоват по надлежния ред в понеделника след изборите? Вече за всички българи е ясно демокрацията на Радев какво е", коментира още Борисов във връзка с проверките на АМ „Хемус“ и призовките на на бившите министри Петя Аврамова и Николай Нанков са да се явят в Националната полиция.

#Рашков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"