Промяна в нагласите: Намаляват българите, които не планират да се ваксинират

Промяна в нагласите: Намаляват българите, които не планират да се ваксинират
A A+ A++ A

Намалява броят на българите, които не смятат да се ваксинират. Това сочат данните от национално представително изследване на "Център за анализи и маркетинг", което беше представено в пресклуба на БТА от директора на центъра Юлий Павлов. Проучването е за нагласите за парламентарните и президентските избори на 14 ноември, но включва и въпроси за ваксинацията. 

Изследването отчита, че към 8 ноември 31,4% от запитаните казват, че на този етап не смятат да се ваксинират. За сравнение - към 26 октомври този процент е бил 33,2%, а към 10 октомври - 40,1.

Данните от проучването сочат още, че към 8 ноември анкетираните, които заявяват, че вече са ваксинирани, са 27,8%. За сравнение този процент към 26 октомври е бил 25,8, към 10 октомври - 25,4%. 

Анкетираните, които смятат да се ваксинират срещу COVID-19 до месец, са 8,4%, a 11,7% са готови да се ваксинират, но мислят да изчакат и да се убедят в ефекта на ваксините. 17,2% са отговорили, че вече са преболедували. 

Има някакъв позитивен резултат от зеления сертификат, виждаме, че напоследък се е увеличил броят на ваксинираните, коментира Павлов.

Проучването е възложено и финансирано от "Център за анализи и маркетинг" и е проведено в период 4 - 8 ноември 2021 г. Участие в него са взели 1016 пълнолетни граждани от страната чрез пряко стандартизирано интервю "лице в лице". 1% от всички анкетирани съответства на 58 000 души. Методът е чрез двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата.

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »