ЕК: България може да приложи мярката за защита на небитовите потербители

ЕК: България може да приложи мярката за защита на небитовите потербители
A A+ A++ A

Плащанията към бизнеса в размер на 110 лв./мвтч използвана електроенергия няма да се считат за държавна помощ и България може да приложи мярката за защита на небитовите потребители от високите цени на електроенергията. 

Това съобщи директорът на Главна дирекция "Конкурентоспособност" в Европейската комисия Оливие Герсент в писмо до Министерството на финансите, препратено и до Министерството на енергетиката.

Разбираме, че мярката ще е от полза за всички потребители, различни от тези, които подлежат на регулирани цени, се посочва в писмото от ЕК. Според ГД "Конкурентоспособност" мярката е неизбирателна и следователно не представлява държавна помощ.

От Министерството на енергетиката посочват, че полученият отговор от ЕК отваря възможността за практическо стартиране на плащанията по програмата за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока.

Предвижда се всички небитови крайни потребители да бъдат компенсирани с по 110 лв. за всеки използван мегаватчас електроенергия.

Помощта ще се получава чрез приспадане на съответната сума от сметката за всеки клиент. За да се случи това, Министерството на енергетиката сключва договори с търговци на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители, които продават директно на крайни небитови клиенти, както и с оператора на организирания борсов пазар на електроенергия.

До момента са сключени договори с доставчиците, които имат най-много клиенти. Актуалният списък с тези договори е публикуван на сайта на МЕ и във фейсбук профила на ведомството.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »