Първият музей на сладоледа отвори врати в Италия

Първият музей на сладоледа отвори врати в Италия
Любителите на сладоледените изкушения винаги се чудят кой от многобройните сладоледи да изберат. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Първият музей, показващ историята и технологиите за производство на сладолед, отвори врати в градчето Анзола дел'Емилия близо до Болоня.

Музеят, с площ над 1000 кв. м, е построен от производителя на сладолед "Карпиджани" за 1.5 млн. евро, за да представя историята на продукт, който е запазена марка на Италия по целия свят, съобщи „Ройтерс", цитиран от Би Ти Ви.

"Сладоледът е бил символ на власт, той е използван в царските дворове, за да засили престижа на благородните семейства. Ледът и солта са били ключови и скъпи съставки, но само аристократите са можели да си ги позволят", каза експертът Лучана Полиоти.

Сред експонатите са първата писмена рецепта за арабски захарен сироп, трактат за лечебната сила на сладоледа, написан от неаполитанския лекар Филипо Балдини, 20 автентични машини за производство на сладолед, сред които и първата автоматична, въведена през 1931 г.

Далечните корени на сладоледа са в Месопотамия, но Италия създава съвременната по-богата версия в началото на 16 век във Флоренция.

#Италия #сладолед #музей #музей на сладоледа #Болоня

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"