Ново 20: Без подписване на информирано съгласие преди ваксинация

Ново 20: Без подписване на информирано съгласие преди ваксинация
A A+ A++ A

От днес нататък няма да се изисква информирано съгласие за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Темата е била обсъдена преди дни с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Андреа Амон. Становището на Амон е било, че няма медицинско изискване за подписването на такова съгласие. 

„Извършихме проверка на нормативните основания защо в България се изисква такова съгласие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания за това. Това се правеше на базата на заповед на здравния министър от декември миналата година. Днес подписах заповед, с която отменям това изискване”, каза той.

„Досега системата за сертификати не позволяваше да се издават такива за повторно преболедувал. От днес това вече е факт. По предложение на проф. Кожухарова утвърдих дефиниция, която казва, че 90 дни след първоначалната регистрация на инфекция, ако има втора – това се счита за повторно заболяване и реинфекция”, съобщи още Кацаров.

Той обави, че от вторник пускат и открита телефонна линия, на която лекари от Медицинския университет в София ще отговарят на въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията.

„Няма нужда в момента да се възползваме от механизма за гражданска защита на ЕС", заяви Кацаров.

Следващата седмица се очаква да бъдат осигурени още над 1 милион щадящи тестове за нуждите на училищата, стана ясно още от думите му. Досега на Министерството на образованието и науката са били предоставени близо 900 хиляди теста.

„Гледах вчера президентския дебат. Огорчих се от казаното от проф. Анастас Герджиков, защото то не отговаря на истината. Той каза, че лекарите в лечебните заведения не си получават парите. Това не е вярно. Всички средства са изплатени на лечебните заведения до стотинка. Вероятно следващата седмица Министерският съвет ще гласува допълнителни средства за работещите на първа линия”, заяви здравният министър.

Той опроверга и твърдението на Герджиков, че лечебните заведения нямат лекарства. „Още на 1 септември издадох заповед за забрана на износа на лекарства, които се използват за лечение на COVID-19. Досега не е имало никакъв проблем с което и да е било лекарство”, категоричен бе Кацаров.

#ваксина #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »