Недоволните пак блокираха пътя към ГКПП Капитан Андреево

Недоволните пак блокираха пътя към ГКПП Капитан Андреево
A A+ A++ A

Протестиращи с плакати "Не на изборния туризъм" блокираха тази сутрин движението на пътен възел "Капитан Андреево". 

Минути преди 9 часа около 50 души спряха движението по трасето на влизащите превозни средства от Турция, на около километър и половина на пътния възел. 

Малко след 10:30 ч. движението при граничния пункт беше възстановено. След преговори с полицията, демонстрантите се оттеглиха на крайпътното платно. Те обаче отново да блокираха пътя около 11:15 ч. Протестиращите заявих, че ще останат на мястото до края на изборния ден.

Премиерът Стефан Янев увери, след като гласува в столично училище, че ситуацията в момента е нормална. Във връзка с дипломатическата нота от Анкара заради забавяне на превозни средства при проверките от наша страна, той каза:

"Разбира се, в такива дни като избори, има малко повече чувствителност и малко повече говорене за това какво се случва, какво не се случва. До момента това, което е известно, че от няколко дни там се провежда специализирана операция и в тази връзка, вероятно, доста хора изпитват неудобство, забавяне и предполагаемо това може да доведе до някакъв вид обвинение, че се прави нарочно. Не мисля, че това е случаят, така че нека да изчакаме развитието и смятам, че нещата са спокойни вече".

Организатор на проявата е Веселин Илчев, който заяви пред БНР, че не са свързани с нито една политическа партия и представляват българската държава.

"Няма как от Турция да ни избират наша държава. Поради тази причина запушваме границата и никой няма да може да минава. Не може на нас Турция да ни определя президента. Ако някой иска да мине, може да се пробва. Аз съм организирал момчетата. Аз съм ги извикал."

Протестиращите се заканиха, че няма да позволят преминаването на нито една превозно средство, идващо от южната ни съседка.

Издигнати бяха плакати с надписи "България гласува за президент, а не друга, чужда държава". 

На място има засилено полицейско присъствие. 

Полицията и протестиращите сформираха групи за преговори за пропускане на ППС, които возят болни хора, малки деца или ППС, които превозват бързо развалящи се стоки.

В Кърджали няма струпване на автобуси от Турция с български изселници. Напрегнатата ситуация на граничния пункт "Капитан Андреево" през изминалите дни  наруши графика на редовните линии с Турция, като повечето бяха отменени. Два автобуса пристигнаха в Кърджали в ранния следобед вчера, а други два заминаха обратно. 
В сутрешните часове на днешния ден интересът към президентския вот е слаб. 
 
 
Снимка: Дора Атанасова, БНР

#ГКПП Капитан Андреево #блокада #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"