Тренд: Към 12 ч. избирателната активност е 13,3 на сто

Тренд: Към 12 ч. избирателната активност е 13,3 на сто
A A+ A++ A

Избирателната активност към 12 часа е 13.3%, сочат данните на „Тренд”, съобщи Нова телевизия. 

Към 11 часа избирателната активност е 8.68%, съобщиха от Централната избирателна комисия. Това са първите официални данни за активността на балотажа. На първия тур на вота миналата седмица, който бе едновременно за президент и за Народно събрание, първите официални данни на ЦИК бяха именно в 11 часа - 8.62%. 

Най-ниска избирателна активност на балотажа за президент отчита Кърджали. До 11 часа са гласували едва 4,4 процента или 11 563 от имащите право на глас. Това е с над 2 на сто по-малко от гласувалите към същия час на 14 ноември.

9,4% избирателна активност към 11 ч. отчете социологическата агенция „Галъп интернешнъл болкан“. Агенцията е партньор на БНР в изборния ден. "Активността остава по-скоро ниска. Няма изненадващи параметри", обобщи изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов. На фона на активността от лятото и от миналата година не е кой знае колко изненадваща активност, посочи Симеонов. По думите му 2021 година ни е научила, че такива амплитуди в активността са възможни.  На президентските избори през 2016 г. към 10 часа избирателната активност беше 10,69 на сто. 

На днешния вот избирателната активност към 10.00 ч. е 6,4%. Това сочат данните на „Тренд”, огласени от Нова телевизия.

Към 9 часа регистрираната активност е 3,5%, което е малко по-ниско от активността, засечена към този час на първия тур, каза за БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешнъл болкан" Първан Симеонов. Агенцията е партньор на БНР в изборния ден.

Според Симеонов това е логично, защото обикновено на втори тур активността е по-ниска. Тази година е доста странна, не бива да се бърза с никакви прогнози, подчерта той.

Спрямо втория тур на президентските избори през 2016 година към този час активността е два пъти по-ниска, уточни Симеонов.

„Промяна на вота между първи и втори тур не е толкова вероятна. По-интересното ще бъде как ще се групират електоратите на политическите сили от първия тур, как сега ще гласуват, каква ще е подкрепата за единия и другия кандидат, както и за „третия“ кандидат, който се казва „не подкрепям никого“, коментира социологът.

#Тренд #избирателна активност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"