Ричард Алибегов: Заведенията в момента са в тежък локдаун

Бизнес | 21 ноември 2021, неделя / 18:45| Показвания:Заведенията у нас в момента са в тежък локдаун. Това заяви в ефира на БТВ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той допълни, че даже ситуацията е по-зле, отколкото при затваряне, защото работят на 25% от капацитета си и не получават държавни стимули. 

„Не е ясно, излизайки от този локдаун – кой ще оцелее. В провинцията ситуацията е много зле. Няма как с 25% приходи да се обслужват 100% разходи“, заяви Алибегов.

Той посочи, че не разбира защо COVID настъпва отново в Австрия, при положение, че нивото на ваксинация е високо. 

Предприемачът Красимир Стойчев му опонира остро: „Като имаш малко приходи – имаш и малко разходи. Да не забравяме факта, че около 2 млрд. е оборотът на ресторантите в България годишно, свалиха им ДДС на 11% - това са 220 млн. лв., от които държавата се отказа в полза на тези хора. Кризата не е само за тях, кризата е за всички“, каза той. 

Той допълни, че от години не са вдигани заплатите в ресторантьорския бранш.

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова подкрепи мнението на Стойчев. По думите ѝ намаляването на ДДС е било подарък за сектора, а при намалена печалба – те могат да се възползват от мярката „60/40“. 

„Минималната работна заплата в нашия сектор стана 800 лв. с влизането на новата ставка за ДДС. За тази една година ДДС – шест месеца ние не сме работили“, коментира Алибегов. 

Стойчев заяви, че ситуацията с работата в Северозападна България е най-критична.

„Във Видин има една фантастична безмитна зона, която плаче за инвестиции, просто трябва да се създаде специален режим“, даде пример той. 


Тагове: заведения

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси