Румен Радев печели нов 5-годишен мандат с разгром на балотажа срещу Анастас Герджиков

Румен Радев печели нов 5-годишен мандат с разгром на балотажа срещу Анастас Герджиков
A A+ A++ A

Румен Радев печели убедително балотажа на президентския вот срещу Анастас Герджиков. Това сочат първите екзитполи. Преднината на генерала срещу прпфесора е толкова убедителна, че няма как да има обрат или статистическа грешка. Причината е, че разликата в проценти е над 30 в полза на Радев, който остава държавен глава и в следващите 5 години -  - 64% срещу 33%. Той ще е вторият след Първанов, който дублира мандата си на "Дондуков" 2.

Не е изненада, че избирателната активност е малка, но това се очакваше и предвид това, че кандидатурата на ректора на СУ в нито един момент не представляваше реална заплаха за Радев. Социолозите отдавна биха аларма, че вотът е предрешен и това в добавка с хубавото и слънчево време днес обуслови не повече от 40% от имащите право на глас да идат до урните. Това значи, че около 2,4 милиона души са решили да гласуват, което е най-ниска активност на балотаж у нас.

Съгласно Конституцията на България за президент на втори тур легитимно избран е този кандидат, който има 50+1 процента от тези, които са пуснали бюлетини. Това безусловно прави Румен Радев категоричен победител.

Според данните на Галъп интернешънъл към 19 ч. на балотажа са гласували 29,1% от избирателите. Според Алфа Рисърч към 19 ч. избирателната активност е 33,7%. Според "Тренд" избирателната активност към 19 ч. е едва 31,7 на сто.

Данните на Галъп интернешнъл болкан, съобщени в ефира на БНР

Румен Радев и Илияна Йотова - 65,7 %

Анастас Герджиков и Невяна Митева - 31,5%

Не подкрепям никого - 2.8 %

Данните на Алфа рисърч, съобщени в ефира на bTV

Румен Радев и Илияна Йотова - 63,9%

Анастас Герджиков и Невяна Митева - 33,1%

Не подкрепям никого - 3 %

Данните на Тренд, съобщени в ефира на Нова телевзия

Румен Радев и Илияна Йотова - 64,5 %

Анастас Герджиков и Невяна Митева - 33,6 %

#Румен Радев #Анастас Герджиков #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »