НА ЖИВО Четворната коалиция сближава позиции! ИТН против задължителната ваксинация, БСП - безплатни лекарства за деца

НА ЖИВО Четворната коалиция сближава позиции! ИТН против задължителната ваксинация, БСП - безплатни лекарства за деца
A A+ A++ A

Продължават преговорите за съставяне на четворна коалиция между ПП, БСП, ИТН и ДБ. Днес има конкретни панели, по които формациите ще сближават позиции.

Намаляване на ДДС на лекарствата на 9 % и безплатното закупуване на медикаменти за деца до 14 години. Това са две от мерките, които трябва да бъдат заложени в бюджет 2022 според БСП, стана ясно по време на преговорите за съставяне на кабинет. Те са организирани от първата политическа сила ПП „Продължаваме Промяната“ и за първи път се излъчват онлайн. 

До голяма степен приоритетите на първите две партии, които се изказаха БСП и ИТН се припокриват. Първи думата взеха БСП. Според тях трябва болниците в труднодостъпните региони да бъдат със статут на защитени болници и задълженията им, които са над 100 млн. лв., да бъдат погасени. По думите на левицата е важно и освен за ковди да се помисли и за превенция от хепатит А, за която отдавна има ваксина. Причината е, че страната ни е единствената държава, в която има взрив от болестта. Преди това обаче първо трябва да се предприемат краткосрочни мерки за справяне с пандемията.Според левицата те са осигуряване на възможности за повишаване на ваксинацията, като се създадат мобилни групи, насочени към хората с множество контакти и възрастните. „Трябва да се създаде и ясно разделяне на потоците на пациентите с оглед поддържане на диагностицирането на общозначимите заболявания“, отбелязаха от БСП и добавиха, че: „Преговорите в направление здравеопазване са едни от най-важните, тъй като последните 12 години беше сериозно обезличена. На базата на деградацията й се стигна до данните да сме на първите места по смъртност“. Сред предложените дългосрочни мерки пък е заплащането на лекарите да не е на брой операции, а на база квалификация, както е в Испания.

ИТН подкрепят повишаването на броя имунизирани, но са категорични, че ваксинацията трябва да остане доброволен акт. Акцент партията на Слави Трифонов постави и върху подготовката на специализирани ковид болници, които ще намалят тежестта върху останалите и така ще се улесни по-ранната диагностика на другите заболявания. Според тях страната ни трябва да акцентира и върху развитието на био лекарства. „До 2023 г. трябва да се махнат клиничните пътеки, както и преразглеждането на здравната карта. Тя е продънена и пробита, не е никаква здравна карта. Населението след преброяването ни ще излезе, че е в пъти по-малко от броя на леглата, което са излишни пари за държавата, т.е. те трябва да бъдат намалени“, обясниха от ИТН и добавиха, че искат в рамките на година да бъде приет нов закон за лечебните заведения. Важно е и предлагането на различни здравни пакети за хората и демонополизацията на НЗОК.

#четворна коалиция #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »